Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Двама бизнесмени в Пловдивско изгубиха почти всичко за 90 минути
Автор: Екип Varna24.bg 17:20 / 14.10.2022Коментари (2)1082
©
Снимката е илюстративна
Само дни, след като полицията и прокуратурата в Пловдив оповестиха измамата с теглене на кредити между приятелски семейства от Стара Загора и Хисаря, "Блиц" се натъкна на нова грандиозна измама, чрез която от фирмените сметки на двама мъже са източени общо 115 хиляди лева. В продължение на час и половина от техните сметки са правени през 3 минути 23 превода по изипей карти на частни лица, които те не познават, от по 5 хиляди лева. Тази сума е таванът, който може да се тегли от въпросните карти. 

Карловецът Илия Кавръков има фирма за климатици. Доскоро не познава строителния предприемач от близкото село Розино Али Моллахалил. Това, което ги свързва и малко по-късно ги запознава, е, че и на двамата от сметките са източени общо 115 хиляди лева, имат фирмени сметки в "Райфайзен банк" и ползват услугите на една и съща счетоводителка. 

На 8 септември вечерта започва сагата. Илия Кавръков преглежда онлайн банкирането си и вижда, че от сметката му липсват 40 хиляди лева и са направени 8 превода от по 5 хиляди лева към физически лица, които изобщо не познавал. Звънял над 15 пъти на счетоводителката, било късно вечерта, тя не вдигнала и той отишъл в дома й. 

Жената приела всичко спокойно и казала, че освен него, има и друг клиент, който държи по-крупни суми във фирмената си сметка, но отказала да му се обади, защото било късно. 

Разказала, че през деня за около 2 часа нямала телефон и се учудила какво става. Когато отишла в офис на А1 в Карлово, служителите й показали договор за дубликат на сим картата й, взета вероятно с фалшива лична карта на счетоводителката.

Наше проучване показа, че пластината от дублираната сим карта е взета от офис на компанията от София. За това веднага карата на карловката е била спряна. 

След като обяснила, че няма молба от нея за дубликат, служителите спрели новата карта и възстановили действието на нейната. 

В този момент дошъл есемес, че от картата на единия от нейните клиенти има превод на 5 хиляди лева, но тя решила, че е някаква грешка, разказва Илия. 23-те тегления на по 5 хиляди лева са правени от София и Пловдив, като повечето са в града под тепетата.  

След като вечерта, докато Илия Кавръков е при нея, счетоводителката отказва да отиде в офиса си и да отвори компютъра, за да се разбере какво става, тя на другия ден се обажда на строителния предприемач Али Моллахалил. Али бил в Карлово, когато му звъннала и му казала, че има проблеми с онлайн банкирането.  

"Отидох веднага в банката, там ме чакаха тя и служители. Отвориха сметката ми и казаха, че от 94 хиляди лева, които имах в нея, липсват 75 хиляди. Обадих се в ГДОБП София, защото става въпрос за голяма сума пари, наредени онлайн по банков път. От там ми казаха да отида на място, да взема счетоводителката с мен, но тя отказа да дойде, даде ми служебния си компютър и аз го занесох. 

По пътя обаче ми се обади и настояваше да и върна компютъра, защото имала работа с него. Каза, че цитира думи на бившия си съпруг, с когото въпреки развода са в добри отношения и който е данъчен инспектор в НАП Пловдив. В ГДОБП ми казаха, че в нейният компютър има два вируса - троянски коне, които били получени преди един месец. 

Те са били изпратени от името на НАП или подобна инстанция и които са й хакнали компютъра. Ние имаме съмнения, че тази счетоводителка е замесена, но има разследване, то ще докаже. 

Но един месец вече нищо не се случва, тези пари не ни ги връщат. За мен това са много пари, изгорях с 50 хиляди лева, 25 хиляди ми върнаха от моите пари, които бяха блокирани по кредитните карти и не са успели да ги изтеглят. Въпреки, че парите ми са откраднати, аз платих над 8 хиляди лева ДДС за тях. 

Подал съм жалба в банката да ми бъде възстановена сумата, те ми отговориха, че за тях е всичко редовно и счетоводителката е наредила парите по канален ред, както се изисква от тях", разказва Али Моллахалил.

Неговият адвокат Гънчо Гънчев заяви следното: "Подобна схема на източване на пари е имало и в Пазарджик преди месец и половина. Прави впечатление тук, че и двамата - Илия и Али, са измамени по една и съща схема, става въпрос за един и същи банков клон в Карлово, става въпрос за това, че и двамата имат една и съща счетоводителка.

На нея са делегирани от двамата права да се разпорежда с парите, което нас си навежда на мисълта, че е възможно по някакъв начин да има съпричастност на въпросното лице.

Предприели сме всички необходими мерки, пусната е жалба до ГДОБП, в момента има досъдебно производство, изпратени са справки към прокуратурата, до полицията в Карлово и следствените действия продължават. 

Това, което оставя горчив привкус, е отговорът на банката. А той е, че според тях няма извършено престъпление, тъй като според тях въпросните средства са наредени от счетоводителката. 

Тя обаче отрича да е наредила тези плащания и твърди, че са извършени от трето лице. За нас остава съмнението, че става въпрос за една организирана престъпна група предвид това, че става въпос за 23 превода по 5 хиляди лева всеки 3 минути. Няма банка в България, която да няма отдел, който да следи въпросните транзакции. В случая няма как да са проспани тези транзакции през 3 минути".  

Къде е истината, кой и чрез каква схема източи крупната сума пари все още е загадка. Очаква се в скоро време да има обвиняем или обвиняеми за измамата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ако банката възстанови парите това означава да стимулира престъпността. Напротив - виновните трябва да понесат отговорност. Аз лично не вярвам в 21 век в ерата на електронните услуги някой служител да стои и ръчно да следи преводите, които се нареждат от клиентите. От друга страна, аз не бих дал достъп до сметките си на друг, било то и счетоводител. Ще следя случая и ще се радвам най-после да има наказани.
0
 
 
На всеки става ясно , че са замесени служители на Райфайзенбанк. Много скоро тази банка няма да съществува и каквото могат да заграбят ще го направят напълно ненаказано.Незнам с какъв акъл въобще някой ползва тази престъпна имитация на банка. Във всяка нормална държава при подобен случай парите се възстановяват веднага авноматично на клиента.При трети превод над 200 евро в момента банката веднага звъни на собственика на сметката и задържа транзакциите.Ако не се свържат с него блокират онлайн банкирането му докато той не се свърже с тях и потвърди след подробни въпроси дали той е извършвал тези плащания.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: