Дядо Кирил раздаде ордени и косвено упрекна Митрополит Николай

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
17:36 / 16.12.2012
1243
Не трябва поканените на Божията трапеза да се отказват от нея заради користолюбие и други смъртни грехове. Това каза предстоятелят на Светия синод Митрополит Кирил в словото си след заупокойната литургия в памет на всички покойни архиереи на БПЦ, отслужена в синодалния параклис "Св. Цар Борис". Запознати коментираха, че това е косвен упрек към отсъствието на Пловдивския митрополит Николай.

След службата бяха връчени църковни ордени на митрополитите Дометиан, Йосиф, Натанаил и Амвросий, които скоро навършиха кръгли годишнини.

Дометиан Видински получи орден "Св. Цар Борис Първи" за заслуги към църквата и по повод неговия 80-годишен юбилей. Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф бе награден с орден "Св. Йоан Рилски" първа степен за заслуги към БПЦ и навършване на 70 години.

Неврокопският Натанаил, отказващ всякакви подобни отличия, получи панагия (нагръдна икона) с посвещение във връзка с навършени 60 години. Доростолският митрополит Амвросий бе удостоен с орден "Св. Св. Кирил и Методий" първа степен, за заслуги към БПЦ и навършени 70 години.

Дядо Кирил поздрави наградените и всички присъстващи и подчерта своята радост от "единството, което по евангелски цари във Върховната църковна управа и църковните среди, завещано ни от блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх Максим".

От името на наградените прочувствено слово произнесе Видинският митрополит Дометиан, който благодари на своите събратя за отличието, на уважилите го християни и пожела в скоро време църквата да избере своя нов предстоятел, който достойно на замести бележития български патриарх Максим.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (3)

Още по темата (34):
06.11.2021 Панихида в памет на патриарх Максим
19.01.2014 Нов мегаскандал в църквата ни
24.02.2013 Новият патриарх: Нека всички имаме стремеж в сърцата да работим за доброто на България
24.02.2013 Неофит Русенски е новият български патриарх
24.02.2013 Избират новия български патриарх
17.02.2013 Хора на Кирил Варненски готвят саботаж на патриаршеския събор?
Още новини от Национални новини:
Собственик на магазин: Голяма верига е отчела за миналата година ...
Добра новина само за един на всеки десет пенсионери
Празник е! Днес мечтите се сбъдват!
От днес влизат в сила противоепидемичните мерки срещу коклюша
Облачно и дъждовно в четвъртък: Жълт код за 10 области в България...
Листите за парламентарните избори имат от всичко: Нови лица, добр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).