Джамбазки пита Съвета и Комисията за условията по приемането на България и Румъния в Шенген

Автор: Алена Соколчева
Коментари (0)
11:59 / 21.02.2024
1463
Днес българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки изпрати въпроси до Съвета на ЕС и Европейската комисия с искане за конкретно разяснение относно условностите по приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Както е известно, на 30 декември 2023 година Съветът на ЕС съобщи на делегациите си, посредством комуникация 5950/23, приемането на България и Румъния в Шенген по въздух и вода. Част от анекса на въпросното споразумение е т.нар. съвместно изявление на Австрия, Румъния и България, което очертава ангажиментите, които двете страни поемат по пътя си към пълноправно членство в Шенген.

Сред тези ангажименти са: увеличаването на броя на граничните полицаи по външните граници на ЕС, засиленото присъствие на служители на ФРОНТЕКС, както и по-сериозна финансова подкрепа от страна на Европейската комисия за защита на външните граници. И ако тези обстоятелства са по-скоро положителни, не може да се каже същото за условието България и Румъния да приемат обратно без ограничения мигранти - ангажимент, който двете държави така или иначе спазват според Дъблинското споразумение. Кое налага изричното споменаване и акцентиране на този ангажимент? Отговорът е прост и го намираме в заключението на въпросната комуникация:

Ангажимент за обсъждане през 2024 за дата за евентуално премахване на проверките по сухопътните граници също в зависимост от успешното прилагане на всички допълнителни мерки и ангажименти (точки 1 до 5), водещи до значително подобряване на миграционната ситуация в Австрия.

"Ето тук е разковничето. Австрия налага своите условия България и Румъния да приемат обратно мигранти с цел, да се доведе до "значително подобряване на миграционната ситуация в Австрия. Как това подобряване ще бъде измерено остава загадка и Австрия продължава да запазва правото си да блокира пълноправното членство на България и Румъния в сухопътният Шенген. Условие, с което това позорно правителство не само се е съгласило но и размахва като успех.“ твърди Джамбазки.

Целта на въпросите, изпратени към Съвета и ЕК, е да се даде конкретен отговор - доколко правно обвързващо е споразумението между България, Румъния и Австрия?

"Предвид, че България така или иначе е причастна към Дъблинското споразумение, е важно да разберем дали тези ангажименти, поети от правителството на Продължаваме промяната/Демократична България и ГЕРБ са незаобиколимо условие за по нататъшната ни интеграция в рамките на Шенгенското пространство. Ако това е така, българските граждани имат право да знаят колко и какви мигранти ще бъдат връщани тук. Ако пък не е незаобиколимо условие, трябва да разберем защо продължаваме да бъдем жертва на двоен стандарт и да бъдем държани извън Шенген въпреки, че сме изпълнили всички нужни условие. И в двата случая ГЕРБ и ППДБ дължат отговори на българските граждани“ допълни още българския представител в ЕП Джамбазки.

Виж коментарите (0)

Още по темата (530):
09.05.2024 Румен Радев: Отварянето на България към Шенген по въздух и море, колкото беше положително, толкова има и отрицателни аспекти
08.05.2024 Вече има 6 случая на изведени деца от страната без съгласието на другия
родител
19.04.2024 Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон посети ГКПП "Аерогара София"
18.04.2024 Еврокомисар Йохансон: Напълно готови сте за Шенген, няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални мигранти
18.04.2024 Марк Рюте: Неприемливо е България да не е член на Шенген и по суша
18.04.2024 Николай Рашков: Ако полетът ви бъде отменен - ще получите храна и вода, но много шофьори по границите имат ужасни битови условия и никой не се интересува!
Още новини от Национални новини:
Детето, което беше простреляно от сина на Явор Божанков, е в добр...
Двама млади загинаха след тежко ПТП в Пловдив, други двама берат ...
Искат извънредно заседание на парламента заради пенсиите 
Атанас Радев: В кампанията най-жестоко ще е обвинението в корупци...
Виолета Коритарова: "Хемус" не е готова, защото през тези три год...
Кунчев: Децата, родени от имунизирани майки, са напълно защитени ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).