Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Джеймс Търнър: България има уникален шанс да се превърне във водеща страна в опазването на китоподобните в Европа
Автор: Екип Varna24.bg 12:04 / 18.10.2016Коментари (0)1005
©
Представители на Министерство на околната среда и водите, Министерство на земеделието и храните, Изпълнителна агенция за рибарство и аквакултури, бизнеса и неправителствени организации дискутираха ефективността на модерни устройства (пингъри) за предотвратяване на щети и заплитания на китоподобни бозайници в рибарските мрежи. В срещата участва Джеймс Търнър, собственик на една от водещите фирми производител на пингъри в света. Австралиецът представи примери от практиката за предпазване на китоподобните от САЩ, Норвегия, Перу, Чили; международни проучвания; форми на субсидиране на закупуването на пингъри др.

Проучвания от 1995 досега, направени от водещи морски изследователи, доказват, че акустичните репеленти устройства (пингъри) са единственият познат метод в момента, който намалява оплитането на китоподобни от вида муткур/морска свиня (Phocoena phocoena) до 12 пъти, без да вреди на бозайниците. Екипът на Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, организатор на срещата, представи резултати от локално проучване за района на Черно море, проведени в периода 2015-2016 година. Според изследването пингърите, поставени на няколко стационарни далянови мрежи*, значително намаляват щетите, нанесени от муткури върху мрежите. Всичко това се отразява в намаляване на икономическите загуби за рибарите.

В България официални регистрации на заплетени делфини в хрилни, калканови и други рибарски мрежи няма. В същото време в световен мащаб така нареченият съпътстващ улов (случайно оплитане на нецелеви видове в мрежите) е водещата заплаха за морските бозайници. Проучванията показват, че 300 000 китоподбни бозайници годишно умират, оплетени в рибарските мрежи.

Тенденциите в света са за задължително въвеждане на пингъри по рибарските мрежи. В САЩ наредбата (http://www.nmfs.noaa.gov/pr/laws/mmpa/policies.htm) стига още по-далеч - рибата, която се внася от чужбина, трябва да е уловена по устойчив и невредящ начин за китоподобните бозайници. Това е причината в момента в Норвегия, голям износител на рибни продукти за САЩ, да започва процесът на въвеждане на задължителна употреба на пингърите. В Европа регулация 812/2004 г. задължава корабите с дължината над 12 м. да са оборудвани с акустични репелентни устройства. Това обаче изключва 75 % от риболовните кораби в Европейския съюз. В страните, където има задължителна употреба на пингъри, са разбработени мерки или възможности за субсидиране на закупуването на устройствата с цел намаляване на икономическата тежест върху рибарите.

Според Джеймс Търнър България има уникалната възможност да се превърне във водеща страна в Европа и да изпрати послание към света, че устойчивият стопански риболов означава да опазваме делфините от бавна и агонизираща смърт при заплитане в мрежите. Задължително оборудване на рибарските мрежи с пингъри, които да бъдат субсидирани от държавата, ще доведе до:

• Намаляване на щетите, нанасяни от делфините върху риболовния инвентар

• Предотвратяване на загубата на улов
• Спестяване на време за поправка на повредените мрежи

В същото време българската риболовна индустрия ще се рекламира като устойчива и щадяща китопоподобните бозайници, което може да има положителен отзвук и върху туризма.

Участниците в срещата се съгласиха, че подобни разговори са важна стъпка за решаване на проблемите на рибарите, които от години страдат от набезите на морските бозайници, както и за опазването на тези защитени видове. Присъстващите се обединиха около посланието, че причината за високата смъртност на делфини през 2015 и 2016 години все още не е изяснена и са нужни допълнителни проучвания. Важно е да се отбележи, че приложението на пингъри е решение, което има доказан положителен ефект в цял свят върху един от аспектите на проблема.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: