Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Джендъри нападнаха Сашо Кадиев заради трансфобски и расистки изказвания
Автор: Екип Varna24.bg 12:04 / 22.02.2021Коментари (3)1401
©
Протестно писмо изпратиха група граждани до bTV. Поводът за него са твърденията по три теми на водещия Александър Кадиев, изказани в предаването "Преди обед“ на 12 февруари. Според авторите на писмото тези твърдения са не само трансфобски и расистки, а и фактологически неверни, съобщава "Gender.land".

Първата тема се отнася до нови правила в болница в Съсекс, Великобритания, които Кадиев представя така:

"Можем ли да говорим за един случай в Съсекс, Великобритания, който е малко особен? В Университетската болница в Съсекс въвеждат нова политика и са казали на акушерките, че вече не могат да използват думите "майка", "кърмене" и "майчинство" в защита на транс хората и това е официално в тази болница. (…)

Сега се намираме в телевизия и сме в демократична държава. Няма да се изразявам крайно, за да не си загубя работата, защото ще остана само по мълет, но аз съм крайно несъгласен с това.

Как те променят лексиката на едно човечество в името на това да обслужваме едни хора, които са решили, че ще правят карнавал у тях?"

Според авторите на писмото информацията е представена подвеждащо. Не става дума за забрана акушерките да наричат майките майки, а за официалната документация в болницата, която си поставя за цел да включва всички. И за това, ако някой транс мъж или небинарен човек постъпи в болницата да ражда, да не бъде наричан "майка“ против волята си.

Думите на Кадиев създават впечатлението, че едва ли не навсякъде ще се забранят думи като "майка“ и "кърмене“. Водещата на спортните новини Флорина Иванова се присъединява към възмущението му.

В предаването участва и писателят Захари Карабашлиев, който заема по-нюансирана позиция, но не поставя под съмнение фалшивата новина, изказана от Кадиев.

Втората тема, предизвикала възмущението на авторите на писмото, е за афроамериканците и азиатците, които според Кадиев не могат да правят филми, и за липсата на известни афроамерикански поети. Водещият казва:

"Ама ние нямаме нищо против, ама да кажем той, афроамериканецът или азиатецът, като не може, горкият, да направи филм, аджеба, защо трябва да се бута да прави филм?

Има хора, които могат да правят филми и те са просто… така се случило. С друг цвят на кожата. То не е защото ние искаме. Ти чувал ли си за афроамерикански поет от висша… от световна величина?“

За да опровергаят твърдението на Кадиев, авторите на писмото прилагат списък с поети и писатели от африкански произход, печелили "Пулицър“ и други престижни награди и получили международно признание.

Третата тема, засегната в писмото, е и поводът за думите на Кадиев за афроамериканците и азиатците. Той заявява:

"И нещо повече – това наречено разнообразие, за което се говори. В Холивуд знаете какво стана вече по новите правила за Оскари и прочие. Трябвало задължително да присъстват хора от различни раси в една продукция, иначе тя нямало да бъде.“

Според авторите на писмото изказването на водещия е "открито расистко, насаждащо мисленето, че само хора с бял цвят на кожата би трябвало да се занимават с филмово изкуство и че цветнокожи хора нямат мястото или качествата да творят в сферата на киното.“

Освен това те обръщат внимание, че отново става дума за фалшива новина. Първо, смесват се две различни неща – филмовите студия в Холивуд и наградите "Оскар“. Второ, в новите правила на "Оскарите“ действително има изискване на участие на представители на малцинства в снимачния екип, но няма задължение те да бъдат актьори. Може да са например оператори или гардеробиери.

В писмото се дават примери за множество филми, които са спечелили редица награди, и в които участват представители на различни малцинства.

Авторите настояват екипа на "Преди обед“ да поднесе извинение на зрителите си и на засегнатите малцинствени групи, а водещите да се запознаят с действителните факти и да ги представят коректно на аудиторията. Те искат редакцията да покани представители на ЛГБТИ+ общността и други непривилегировани групи, с които да се обсъдят тези теми, а журналистите от BTV да се обучат как да говорят адекватно по тях.

"Ние напълно подкрепяме свободата на словото и свободното изразяване на мнение, дори то да е противоречиво. Това, което сме категорично против, е представянето на грешни или сериозно изопачени факти като истина, и съответното използване на тези лъжи за настройването на обществото против определени групи хора“, се казва в писмото.

При липса на адекватна реакция на BTV авторите си запазват правото да подадат сигнали към Комисията за журналистическа етика, Съвета за електронни медии, както и до съда – заради допуснатата в изказванията дискриминация.

Пълният текст на писмото може да се прочете тук. То е подписано от Венета Лимберова, председател на "Младежка ЛГБТ Организация Действие", Вера Славова, зрителка, Виктор Лилов, издател, Даниел Димитров, докторант по икономика, Деница Любенова, адвокат, Коста Каракашян, режисьор, хореограф и главен редактор на Out.bg, Лъчезар Георгиев, дизайн и предпечат, Марина Симеонова, музикант, Пол Найденов, председател на Фондация "Ресурсен център Билитис“, Светла Енчева, журналистка и социоложка на свободна практика, Симеон Василев, председател фондация GLAS, Тодор Тотев, софтуерен инженер, Христо Христов, музикант.



Още по темата: общо новини по темата: 2879
15.05.2023 »
17.05.2022 »
01.04.2022 »
31.03.2022 »
31.03.2022 »
30.03.2022 »
предишна страница [ 1/480 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Нямам нищо против ЛГБТ обществото, дори ги подкрепям, но имам чувството, че в стремежите си светът да става по-либерален и отворен забива в една много грешна посока в която един ден, хора, като мен ще имат нужда от защита, която никой няма да им предложи.
0
 
 
Чудя се, кога ли ще стигнем момента в който хетеросексуалните ще имаме нужда от защита на правата и това да наричаш нещата с истинските им имена ще се превърне в подсъдно дело. Може и да има афроамериканци в спорта и изкуството, но има ли такива, които да се занимават с наука? Освен Нийл Деграас Тайсън, за други не се сещам, а и не съм виждала по научните предавания.
+1
 
 
Започвам да се чудя - кои са по-нагли и противни:българските комунета или пе*алите и лезбийките!?!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: