ЕК одобри финансова подкрепа от 400 милиона евро за "Булгаргаз"

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
18:55 / 10.10.2023
420
Европейската комисия съобщи, че одобрява отпуснатата от България държавна помощ за 400 милиона евро в подкрепа на "Булгаргаз" ЕАД заради войната, предприета от Русия срещу Украйна.

Уточнява се, че одобрението е свързано с временното изменение на правилата на ЕС за държавната помощ. "Булгаргаз" ЕАД е изключителен обществен доставчик на природен газ в България, непряко изцяло притежаван от българската държава, се отбелязва в съобщението.

Отчита се, че българското дружество е изпаднало в затруднение заради неизпълнение от руската страна на договора за газови доставки. Отбелязва се, че по този договор нашата страна е осигурявала 90 на сто от внасяния газ. Същевременно българското дружество е било изправено пред необичайни нужди от ликвидност, за да осигури доставки при повишените цени на европейските енергийни пазари.

Осигурената от държавата помощ представлява заем със субсидирана лихва. Комисията е установила, че тази подкрепа отговаря на условията и е необходима, целесъобразна и съразмерна.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важна новина за ваучерите за храна, от 1 юли предстои промяна
Митничари задържаха контрабандни черни трюфели
Ако сте недоволни от личния си лекар, сега е моментът да го смени...
Пуснаха под домашен арест Ивет, убила баба си
Всеки от нас има средно по 5140 лева натрупани в частните пенсион...
Ивет Стайкова, подсъдима за убийството на Виолета Донева, пред съ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).