Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Един от малцината, останали живи от лагерите на смъртта: Комунистите и ДС унищожиха нацията
Автор: Екип Varna24.bg 12:06 / 07.02.2021Коментари (2)1229
©
Това е история за обикновен оцеляващ българин в днешна България. За един от малцината останали живи от лагерите на смъртта.

Божидар Витанов е син на прочутия в Царска България Петър Витанов. Първият български радиоговорител, автор на едни от най-популярните песни  във времена, когато да си елегантен не било прегрешение. На 9 септември 1944 г. Петър Витанов е репортер по улиците на София. Предава на живо по радиото идването на новата власт.

Новата власт  променя напълно живота на Петър Витанов. Тормозен е непрестанно. Уволняват го. Унижават го. Присвояват си песните му. Полковник от Държавна сигурност винаги му напомнял, че ще намери начин да го пречупи. Изпращат синовете му в лагери.

"Аз се чудя как съм издържал, просто се чудя как съм издържал. Знаеш ли, какво е да те вържат със стола нагоре с краката и да те бият по табаните с гумени бичове? Страшни са болките да знаеш, много боли, ама на кой да кажеш, само ти викаш сам. А те казват - не викай, ще ядеш още повече бой", разказва Витанов пред Катя Тодорова за БНТ.

Бил е на 17 години. Началото на 60-те. Изпращат го в каменоломните на Ловеч. Малко преди това са изпратили 19-годишния му брат в Белене. Изселват родителите им в село Овчарово, Шуменско. В дома им настаняват полковник от Държавна сигурност.

"Най-тежките ми спомени са убийствата в лагера, как хвърляха чувалите в тоалетната, вързани с тел... Там съм видял много смели хора. Светът е пълен със смели хора. Но може би останаха в историята. Сега не виждам такива българи. Такива смели хора".

Всичко това през последните години е описал в книга. Готова е. Страхува се, че времето лети и един ден никой няма да помни колко лесно идва злото.

"Искам да остане за поколенията това. Просто няма живи. Много малко оцелели от лагерите има. Тука, в София, може би няма. Само аз съм. Описал съм точно с имена с факти, с мои доказателства, изтезанията, на които ни подлагаха. Кои са хората, които ни биеха".

Не знае към кого да се обърне, за да бъде издадена книгата. Ще се радва някой да му помогне. Понякога се пита сам: интересува ли се някой от истината?

Липсват му хората, които историята е заличила, но той още помни.

"Липсва ми техният морал, тяхното мъжкарско поведение. Аз сега не виждам такива хора. Те ги биеха - те мълчаха. Бяха корави хора. Имаше корав български народ. Аз съм го видял това".

"Комунистите унищожиха всичко. Те унищожиха нацията. Не точно комунистите. Държавна сигурност. Тя опропасти държавата. Защото между комунистите имаше и честни хора".

"Ядосвам се най-много, когато ме лъжат, когато не казват истината и когато народът не се интересува".

"За мен животът е път. Ламартин казва: Да се обичаме. Впрочем да се любуваме. Да бързаме да се обичаме. Човекът няма пристанище. Времето няма брегове. То тече и ние минаваме...“








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Обаче , наследниците на комунетата-убийци искат властта...Малий...
+1
 
 
На Курвелия и на кРадев пиши. Те ще помогнат за книгата!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: