Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Един учител на бунт: Без "Джелем, джелем" в моя час!
Автор: Екип Varna24.bg 16:14 / 26.01.2016Коментари (24)839
©
Валентин Янков, на първия ред вляво
Eдин учител по музика обяви бойкот на включването на ромския химн "Джелем, джелем" в учебниците.

Според новите планове на Министерството на образованието песента трябва да се изучава в девети клас. Плевенският учител Валентин Янков обаче отсече, че няма да я преподава.

"Аз съм български учител по музика и не преподавам и не уча децата си на цигански песни. Достатъчно е, че родителите им слушат такава музика!", написа преподавателят в профила си във Facebook. Той е категоричен, че в неговите часове "няма да има "химн" на циганите".

Янков пише, че е автор на аранжиментите на народните песни за всички класове на издателство "Просвета". Той смята, че в българските учебници по музика трабва да се акцентира на народното творчество, световната класика и стиловото разнообразие на музиката, а не "на етнически неприемливи музикални примери".

Според учителя децата също не искат да учат кръчмарски песни.

"Тези песни не ги интересуват, тези песни ги дразнят. Те са съвременни деца и ако се отнасяме правилно и ги възпитаваме в българщина, ще продължат да бъдат тук", пише в друг пост преподавателят.

Стената на учителя в социалната мрежа е изпълнена с коментари и оценки на последните новини от Министерство на образованието за съдържанието на учебниците. Има спорове по отпадането на ключови произведения от програмата, разместването на изучаването им в други класове, неясната информация.

Той е публикувал и мнението на дъщеря си, взела страната му в спора по темата.

"Въпросът е, че... е неуважително, смешно, меко казано малоумно и до голяма степен цинично да се дава приоритет на малцинствената култура за сметка на собствената", смята момичето.

Тя допълва и че винаги е подкрепяла толерантността към по-слабите и различните, "каквито би трябвало да са циганите и т.н. ,други етноси, съжителстващи в нашата страна". Според дъщерята на учителя обаче не е редно химн на едно от малцинствата да се изучава от всички деца в училище.

"Подмяната в мисленето, нелепите действия на управляващите, промиването на мозъци и всеобщата глупост на народа ни, който допуска подобни извращения с културата ни и родовата ни памет е проблемът!", смята още момичето.

 

Източник: Dnes.bg









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.01.2016 г.
+3
 
 
брато , в държава на абсурда най-много да те уволнят.
+2
 
 
Аз винаги с благодарност ,уважение и почитание си спомням за моите учители в началното училище !Те бяха БУДИТЕЛИ ! Да отсяваме плявата от ЗЪРНОТО ни научиха и това на поколенията ние да завещаем
+2
 
 
Колега,учебиците и инструкциите са само препоръчителни,но не и канон по който трябва да се преподава!Преподавател по музика съм в най-голямото циганско /те се определят като турци/ у-ще може би в Европа...Намира се в кв. "Столипиново".Имам спечелени национални и международни конкурси, и фестивали,участия в многобройни тв и радио предавания,концерти,турне в Италия...И НИКОГА,НИКОГА в моите часове и представяния не се слуша или преподава чалга,цигания или други простотии!!!Зная,мога и умея да се аргументирам от плахите опити за намеса и "съвети"...Малко са такива ката теб.Бъди благословен и отстоявай убежденията си!!!
+1
 
 
Ми да вземат да ги учат и на някои напев от корана не щат ли? Или на някоя манилска народна песен...
+7
 
 
Достатъчно руски песни ни задължаваха да учим преди ,сега пък почват циганските,след това сигурно ще преминем на турски....какви хора има бе,впрочем за мен не са хора,това са гниди....
+8
 
 
Казват постоянно че има набити лекари... Може да има вече и набити преподаватели... Ако учат детето ми на тия Ла*на!!! Срам и позор!!!
+14
 
 
ДЪЛБОК ПОКЛОН РОДОЛЮБИЦО .ХВАЛА НА ТЕЗИ КОИТО СА ТЕ ОТГЛЕДАЛИ И ВЪЗПИТАЛИ .ПОКЛОН .
+13
 
 
ТОЧНО ТАКА! но сега п*далите от бхк ще го изкарат фашист!
+17
 
 
БУНТУВАЙТЕ СЕ УЧИТЕЛИ !!! ПИШЕТЕ ПРОТЕСТНИ ПИСМА !!! ИДЕТЕ ПРИ ПРЕМИЕРА , НО СПРЕТЕ ТОВА БЕЗОБРАЗИЕ !!! ИСТИНСКАТА България Е С ВАС - ПОДКРЕПЯМЕ ВИ НАПЪЛНО .
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: