Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Единственият депутат от ГЕРБ, който не подписа проекта за Конституция: Борисов не може да е вечен
Автор: Екип Varna24.bg 17:23 / 04.09.2020Коментари (1)3058
© БГНЕС
Този 2 септември ще остане в историята на българската демокрация като забележителен с отрицателен знак. Случи се много неприятен опит за пуч, за метеж. Това заяви пред БНР Георги Марков, депутат от ГЕРБ и бивш конституционен съдия, един от инициаторите на гладната стачка на 39-мата депутати през 1991 година."Такова чудо - да се докара в центъра на обновена София слама, сено, да се подпалват полицаи, да летят павета, да се напада националната полиция – беше много жалко“, каза той в предаването "Хоризонт за вас".

За първи път в 30-годишната история на президентската институция държавен глава си позволява да каже от трибуната на Народното събрание, че няма парламент и той е на площада, допълни Марков, за когото това "не са изтървани думи", а част от "концепцията на държавния глава – "Махайте се! Мутри, вън!“

ДПС участваше активно при избора на Желю Желев, на Петър Стоянов, два пъти на президента Първанов и сега на президента Радев. За първи път ДПС показа червен картон на собствения си президент, отказа се от него, коментира Георги Марков. ДПС се разграничава овреме от Румен Радев, защото по думите на Марков е излязъл "от дрехата на държавен глава до такава степен, че няма връщане".

При хипотеза ГЕРБ да спечели изборите, с какви очи държавният глава ще посрещне "мутрата“ Бойко Борисов, за да му връчи мандата, попита Марков. "Или ще му каже: "Вън, мутро! Махай се, мафиот!“ и няма да зачете вота на избирателя.“

Поведението на държавния глава в момента Георги Марков определи като голям проблем. Той припомни, че е предлагал на ГЕРБ процедура за импийчмънт.

"Нарушил е 14 члена на Конституцията. Не искат импийчмънт. /…/ Според мен държавният глава трайно вече не е в състояние да изпълнява задълженията си. Той е афектиран, не е на себе си. Ще се вкара едно искане, ще се назначи една експертиза, международна, да го видят този човек в състояние ли е да бъде държавен глава. И това не искат".

За първи път от началото на прехода е много вероятно нито една партия да не вземе 1 милион гласа на изборите, изтъкна още Марков. Според него има криза на партиите, на личностите и изчерпване на политическите партии, а това ще доведе до фрагментиране на парламента и неспособност да се излъчват правителства.

"Ние сме обречени на парламентарна агония, парламентарна лудница, институционален хаос, за който не Конституцията е виновна. Той е личностен. При президента какво му пречи Конституцията – това си е характеропатия. Човекът е взел държавата за казарма“.

Марков е на мнение, че България "няма сили за Велико народно събрание“, а нашият политически елит е неспособен да излъчи качествени 400 депутати.

Конституцията е на близо 30 години и имаме близо 100 тълкувателни решения – някои от тях могат да се използват в бъдещата Конституция, смята Марков, който единствен като депутат от ГЕРБ не подписа проекта за нова Конституция.

"Първоначалният проект на ГЕРБ ме вбеси, той беше подигравка с правото. /.../ С това шега не бива, така да се внасят проекти. /.../ То беше срамна работа. Който го е правил, Борисов не знам какво да го направи. Да изчезва някъде! Не може такъв проект, такава мекица да се хвърля, защото е проект за Конституция…“.

Георги Марков определи като шега идеята на социолога Андрей Райчев президентът и премиерът да договорят компромисна фигура за преходен премиер.

"Парламентът решава кой да бъде премиер. Няма конституционен механизъм те двамата да решават кой е премиер. Нито в чисто човешки план това е възможно, нито политически е правилно. Това си е една шега на г-н Райчев. Това, което ГЕРБ трябва да направи, е не да разговаря с президента кой да бъде премиер, а да внесе искане за импийчмънт, за предсрочното му отстраняване от длъжност като неадекватен".

Мандатът на ГЕРБ ще бъде изкаран, прогнозира Георги Марков. Няма нужда от експертен кабинет, смята още той.

България е тръгнала по нанадолнище, от което няма връщане поне в близките десет години, подчерта бившият конституционен съдия.

"Тъй като демокрацията е ротация, Борисов не може да е вечен, Борисов е вече без Цветанов, което е грешка. И няма алтернатива. Не искам да обидя никой, но всички останали кандидати за премиери – Бабикян, Минекян, Хаджикян, Корнелия Нинова, Мая Манолова и Христо Иванов – ами, не могат да докарат 35 премиера в България, нито да направят трите метра, нито моста над Дунава, нито магистралите. Не могат".



Още по темата: общо новини по темата: 3350
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/559 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Я, някой се готви за следващата си партийна ориентация?!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: