Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Една буква в повече попречи на този младеж да изкара 100 точки на матурата!
Автор: Екип Varna24.bg 10:37 / 17.06.2017Коментари (0)2105
©
"Без усилия не става, но не е и много трудно. Много зависи от учителите, както и от постоянството на ученика. По-лесно е, когато няма стрес, а аз нямах никакви притеснения." Така описва рецептата си за успех абитуриентът от Първа английска гимназия в София Атанас Марков, който удари 99 от 100 точки на матурата по английски език и 95,5 на изпита по български език и литература. Точка по английски му отнела една буква повече в съчинението. Дипломата му за средно образование е 6,00.

Цяла година Атанас пишел по едно съчинение всяка седмица, за да е във форма. Ходил и на частни уроци по литература. На матурата предпочел интерпретативно съчинение пред есе. Проблем с английския, разбира се, е изключен. Нямаше да си простя оценка под 5,50, казва възпитаникът на Първа английска. Явил се със самочувствие на зрелостните изпити и защото вече знаел, че ще следва икономика и финанси в Лийдс. Няма да се пробва в нито един български университет. 

"Не искам да излезе, че младежта на България напуска или отличниците бягат. Искам да получа добро образование там, да си създам връзки и да се върна", обяснява 18-годишният младеж пред "24 часа".

Икономиката неслучайно го влече. Баща му е данъчен инспектор, а майка му - счетоводител. И двамата са завършили строително инженерство, но се принудили да се преориентират професионално. Атанас си пожелава да не му се случи нещо подобно.

"Събирам се с приятели, като млади шофьори често пътуваме насам-натам, скоро бяхме в Пловдив", разказва Атанас, но признава, че в 12-и клас се е ограничавал заради ученето. Това била цената, която трябвало да плати.

Приятелката му Петя е от съседния клас в английската гимназия. И тя е с отлични резултати на матурите. Петя също ще учи във Великобритания, но е избрала анимация. Всъщност в класа на Атанас нямало оценка под 5. В гимназията той бил активен участник в "Модел европейски парламент" - програма, която е симулация на Европейския парламент. Организират се регионални, национални и международни сесии. Присъствал е на 3 - в София, Неапол и Букурещ. Покрай тази програма има много международни запознанства.

Атанас e благодарен на Първа английска гимназия. Със съучениците си взаимно се амбицирали и дърпали напред. Между тях имало приятелско състезание кой ще изкара по-добра оценка. Истински зор било в 8-и и 9-и клас особено по английски език.

Няма неприет за студент от съучениците на Атанас. 6-има от 30 абитуриенти заминават да следват в чужбина. Голяма част искат да учат медицина у нас, други - журналистика и актьорско майсторство. В другите гимназии учат много и им липсва социалният живот, при нас съчетават едното с другото, има дух, което е прекрасно, като Първа английска друга няма, казва Атанас.

Училището му предложило и много извънкласни дейности. Атанас съжалява, че чак в 12-и клас се записал на народни танци. В четвъртък със съжаление отиде да върне носията в училище. Младежът ще замине за Великобритания седмица преди началото на семестъра, който започва на 25 септември. Не е ходил да разгледа. Иска да бъде изненада. "Дано това не ми изиграе лоша шега. Искам, не искам, ще се справя. Не се съмнявам в себе си", вярва тазгодишният отличник на България.




Още по темата: общо новини по темата: 23
27.06.2017 »
10.06.2017 »
09.06.2017 »
06.06.2017 »
26.05.2017 »
23.05.2017 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи във Варна
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Лято 2024
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: