Една година протести срещу кабинета "Орешарски"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:47 / 14.06.2014
3470
Навършва се една година от започването на най-дълго продължилите антиправителствени протести в историята на страната. На 14-ти юни 2013 г. парламентарното мнозинство на БСП, ДПС и "Атака" гласува назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Това предизвика силно обществено недоволство и само за няколко часа хиляди души изпълниха площад "Независимост" с искане за оставката на кабинета "Орешарски".

Една година протести, една година обществено недоволство. 14 юни 2013 г. ще остане в историята като денят, в който едно назначение, гласувано за 15 минути в парламента, става повод за многохилядни антиправителствени протести. Изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС активизира хиляди в социалните мрежи, а София се превърна в сцена на ежедневни шествия от МС и парламента до централите на БСП, ДПС и "Атака".

Протести, които не намериха отговор на въпроса: "Кой предложи депутатът на ДПС за председател на ДАНС?"

Демонстрациите бяха съпроводени с множество пърформанси - най-запомнящият се беше оживяването на известната картина на Дьолакроа "Свободата води народа". Последваха и не малко сблъсъци между протестиращи и полиция, а белият автобус стана символ на бягството на управляващите. Най-големият протест обаче безспорно бе на 7-ми юли, когато около 30-35 хил. души изпълниха Цариградско шосе, за да докажат, че не са 3 000, каквито данни традиционно пускаше МВР. След това последваха и студентските протести и окупации на част от университетите в страната. Те утихнаха, но на пл. "Независимост" все още има хора, които в обичайния час се събират, за да скандират против правителството.

Така една година от началото на протестите страната ни е в още по-сериозна политическа криза заради упорството на мандатоносителя, а предсрочните избори ще се осъществят, но никой още не знае кога.


Виж коментарите (0)

Още по темата (382):
28.06.2014 Борисов: Кабинетът да каже: "Провалихме се, спасете държавата"
14.06.2014 Оставка в сряда и избори наесен?
14.06.2014 Варна излиза на протест срещу правителството
14.06.2014 Варна ще отбележи 1 г. от началото на масовите протести срещу
правителството
13.06.2014 Утре Варна ще отбележи 1 г. от началото на масовите протести срещу правителството
06.06.2014 Кметовете на ГЕРБ скочиха срещу неадекватното ни правителство
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).