Едно вълшебно място, носещо прохлада и магия в летните жеги

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:52 / 21.07.2018
1445
С повишаването на температурите и в разгара на лятото се пробужда и желанието ни да пътуваме и посещаваме нови и интересни за нас места, които да ни донесат малко прохлада. Днес Plovdiv24.bg ще ви представи едно наистина вълшебно място. Сливодолско падало е името на един от високите водопади на територията на България. Разположен е в Западните Родопи, в дяла Добростан и се намира по течението на река Сливов дол и водата пада от височина 49 метра. По този начин водопадът е най-високият в Родопите. Най-близкото населено място е село Югово, разположено на югоизток. Водопадът и скалите под него, позеленели в различна степен от водния мъх, образуват един малък приказен свят, 

Със заповед от 9 декември 2005 г. водопадът и околната територия са обявени за природна забележителност с обща площ 6851 декара – резерват "Червената стена“, който е най-големият биосферен резерват в Родопите. До водопада се стига по маркирана пътека от хижа "Марциганица" или по пътека от шосето Пловдив-Смолян (веднага след първия тунел след Бачково, пътеката започва от лявата страна на тунела). Прави впечатление водата, плъзгаща се и падаща от мъхести скали, които ѝ придават зеленикав цвят. В основата на водопада водата не е зелена, а синя – толкова дълбоко е издълбано речното корито там. Надолу, към шосето Пловдив-Смолян, има още подобни "падала“, къси, но все така мъхести, древни и непипнати.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).