Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Екоминистърът: Проектът "Кара дере" няма да получи одобрение
Автор: Екип Varna24.bg 10:23 / 25.03.2014Коментари (0)1481
©
Проектът "Кара дере" няма да получи одобрение, тъй като засяга две защитени територии по "Натура", това заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова в предаването "Гореща точка" на Tv7. Тя добави, че одобряването на меморандум за разбирателство между кабинета и фирмата инвеститор не означава получаването на екооценка.

"Аз ще предложа да добавим поне още едно изречение в закона, което да гласи, че преди да бъде процедиран проектът, той трябва да получи становище по ОВОС. Без оценка за въздействието за нас този проект не съществува", категорична бе тя.

"Инвеститорът на проекта не е контактувал с мен", каза още Михайлова. "Почти нищо не знам за собствениците на фирмата", допълни тя.

Министърът заяви, че фирмата-инвеститор "Мадара Юръп" не е кандидатствала по проекта. "За мен и за екипа на МОСВ този, новият проект, съществува само в един план в 2 писма - едно писмо, написано от фирмата до РИОСВ-Бургас, в което фирмата се интересува каква е процедурата, за да получи разрешение по екологичното законодателство. Второто писмо е до зам.-министъра на околната среда и водите - дали това по закон е възможно, но е отговорено, че решението се взима в зависимост от проекта", обясни Михайлова.

"Държавната институция не само в България, но и по целия свят е ангажирана с политиката в защита на околната среда. Екологичното законодателство ще бъде спазено", увери Михайлова.

"Моето лично убеждение и убеждението на МОСВ е, че ние трябва да бъдем много ясни пред инвеститорите. Те са добре дошли, ако създават работни места", каза тя и допълни, че министерството може да подкрепи всеки проект, но при определени условия.

Първите действия в тази посока ще са промени във формуляра, който се попълва при кандидатстване за инвеститорски клас. Михайлова ще предложи в решението на Министерския съвет да се добави, че преди проектът да бъде процедиран нататък, трябва да получи становище по въздействие върху околната среда.

"Ще ограничим проекта, не можем да го разширим в този си вид, защото има защитени зони, каза Михайлова." Според нея преди да се направи бизнес план и график за строителство, трябва да се направи проверка това строителство дали е възможно.

"По-разумно е един инвеститор преди да тръгне с проекта си, да направи проверка възможен ли е този проект, след като има защитени зони в района", каза Искра Михайлова. "За нас всичко трябва да започне отначало", завърши тя.




Още по темата: общо новини по темата: 31
17.06.2016 »
16.06.2016 »
28.10.2015 »
07.10.2015 »
10.03.2015 »
08.12.2014 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: