Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Екскурзовод ще се става само след изпит
Автор: Екип Varna24.bg 12:33 / 15.07.2015Коментари (0)811
© Impact Press Group
Желаещите да практикуват като екскурзовод да имат завършено съответното образование и да полагат изпит за придобиване на правоспособност. Това е заложено в проект на Наредба за образованието, практическата подготовка и професионалната квалификация, необходими за придобиване на правоспособност за упражняване на професията, предаде Дарик.

Екскурзоводът трябва да има висше образование по специалност, с включена учебна дисциплина по екскурзоводска дейност, или средно образование и при професионална квалификация от трета или четвърта степен за професия "Екскурзовод" по смисъла на Закона за професионалното образование и обучение, както и най-малко 1 година стаж в туризма.

Придобиването на права на екскурзовод ще става чрез вписване в Националния туристически регистър и след полагане на изпит за придобиване на правоспособност, съответно приравнителен изпит. Те ще се полагат пред изпитна комисия в състав до 9 члена, която може да включва представители на Министерството на туризма, браншови организации, Българската православна църква и Българската академия на науките. Идеята е изпитът за правоспособност и приравнителният изпит да се провеждат два пъти годишно през месеците октомври-ноември и март-април.

Членовете на вписаните в Националния туристически регистър професионални туристически сдружения Асоциация на екскурзоводите в България и Съюз на екскурзоводите в България, към момента на влизане в сила на тази наредба и упражнявали професията "Екскурзовод" през последните 5 години, се считат за правоспосособни и ще се вписват в Националния туристически регистър.

Наредбата няма де се прилага за лица, които упражняват екскурзоводска дейност в музеи, художествени галери, защитени природни обекти, археологически обекти и разкопки, планинските водачи и гидовете за пешеходен туризъм в пещери, при гмуркане, лов и риболов.

Основната цел на наредбата е създаването на правила за упражняване на екскурзоводска дейност на територията на страната. Очакваните резултати след влизането й в сила е повишаване качеството на предлагания туристически продукт и в частност качеството на екскурзоводската дейност, обяснява министърът на туризма Николина Ангелкова.

Проектодокументът е публикуван на сайта на Министерство на туризма. Предложения и мнения по него могат да се изпращат на edoc@tourism.government.bg до 22 юли.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: