Експерт: Държавата не иска да реши проблемите с циганските набези

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (7)
15:45 / 01.07.2017
2414
Държавата не иска да реши проблемите с циганските набези - говори се за тях само когато нещо се случи и се разчита на късата памет на хората. Това каза проф. Николай Радулов - преподавател в Нов български университет и експерт по национална сигурност по повод протестите в Асеновград срещу циганските престъпления и за комплексното решаване на проблемите с циганските набези, предава агенция "Фокус".

Проф. Радулов подчерта, че държавата има огромна власт. "Ако тя иска, може да го направи. Очевидно е, че държавата не иска, не ѝ е интересно и дори има изгода да не решава тези проблеми", смята проф. Радулов. Според него се въртим в "омагьосан кръг".

"Всъщност, ако си спомняте след Катуница бяха направени всички изводи. Тези неща, които си ги говорим, ги изговорихме и тогава. Политиците обещаха, че ще направят всичко възможно това да се промени, да се създаде наистина съществуваща интеграционна система. Доколкото си спомням, някои партии написаха по един два реда в предизборните си програми, но като че ли останахме само на етапа на говоренето. Реално нищо не се е направило. По начина, по който демографски се развиват тези общини, след 10-15 години ще имаме още едно поколение, което е неграмотно, но силно мотивирано в това, че неговите права са потъпкани и склонно чрез насилие да решава така както то мисли, че е правилно въпросите на капсулираната общност", коментира експертът.

Според него се говори за тези проблеми само когато нещо се случи. По думите му са правени анализи на етническите конфликти и от тях са следвали определени мерки. "Помните в Гърмен как жандармерията стоя много време там, но в крайна сметка се разчита на късата памет на хората и проблемът заглъхва. Т. е. проблемът си остава същият, заглъхва неговата публичност. Всички са решили, че са изпълнили своята част от задълженията си. МВР казва, че няма напрежение вече и тъй като разполага с ограничени сили и средства, започва да се занимава с друг пожарен проблем. В това време хората са оставени сами на себе си. Продължава заселването, неконтролираното преместване на тези роми от едно място на друго. От някъде ги изгонват, те отиват на друго място и започват да създават същите проблеми", посочи проф. Радулов.

Виж коментарите (7)

Още по темата (32):
14.11.2019 Осъдиха Перата, нападнал оператор на bTV
14.09.2017 Ето какво точно се е случило на "40-те извора" край Асеновград
27.08.2017 Асеновград отново се вдига на протест срещу циганските беззакония
17.07.2017 Експерт: В България има гета, които биха могли да са почва за тероризъм
16.07.2017 Видео показа какво направи Перата с оператора на btv
09.07.2017 Хиляди шестват в Асеновград срещу циганския терор и беззаконие
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).