Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт: IT-тата остават с най-високите заплати, следвани от енергетиците
Автор: Екип Varna24.bg 09:37 / 05.01.2024Коментари (0)590
©
Германската безработица бележи лек ръст в края на 2023 г. Това е най-високото ниво на безработица от май 2021 г. във федералната република, като повишаването ѝ е в резултат на продължаващото влошаване във водеща европейска икономика.

"Изпратихме динамична и противоречива година, България свършва с доста по-добри резултати от Германия, че и от други държави. Успяхме да удържим безработица около 5,2, което е доста приличен период. Имаше един период между август и септември, когато тенденциите бяха по-негативни, мерките на правителство, които се взеха за различни програми, помогнаха да постигнем приличен резултат", каза Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта.

По думите му няма тенденция за сваляне на заплати, а има задържане.

Повечето работодатели, с които говоря, споделят едно и също - очакване от лятото икономиката да тръгне нагоре. То е свързано с очакването към Федералния резерв - да се свалят лихвите, най-оптимистичните са за март месец, а най-песимистичните са за април. Но говорим за сериозно сваляне, което ще рефлектира първо върху икономиката на САЩ и след това и насам. Така че по-скоро се очаква изключително кратка рецесия и да тръгнем нагоре през есента", допълни Първанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че IT-тата остават с най-високите заплати, следвани от енергетиците. За съжаление, на опашката остава текстилът.

"Икономиката на САЩ, която е една от най-развитите в света, сметките показват, че не повече от 5 000 работни места на месец се губят за сметка на дигитализация, роботизация и всички подобни тенденции, които вървят. Но това е капка в морето на фона на многомилионни работни места, които те създават на месец. У нас ефектът в тази посока е минимален, очаквам добра година. Най-вероятно ще има двуцифрен ръст на заплатите. И говоря за спектъра на всички бизнеси", подчерта експертът.

Георги Първанов поясни, че има тенденция за намаляване на студентите ни, които избират да учат в чужбина.

"Нагласите, които бяха преди години, всички да търсят реализация извън България, в момента не са така. Повечето или смятат да продължат образованието си у нас, или смятат да се върнат след като завършват. През 2024 година ще видим рекордно много българи, които ще се завърнат у нас. Очаквам и връщането към по-традиционни професии, рекордно много млади хора се насочиха към медицината миналата година. Сега виждат, че има много добра реализация в сферата на инженерството. Продължава да е огромен натискът към нас от трети страни да идват да работят у нас - такова чудо не съм виждал", добави той.

Според него не се очакват фалити и съкращения.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Специализирани полицейски операции в страната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Денят на Ботев
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: