Експерт: Какви данъчни облекчения можем да ползваме и при какви условия

Автор: Харитина Агопян
Коментари (0)
10:53 / 08.02.2024
510
Има данъчни облекчения за дарения, чрез които можем да намалим облагаемия доход с до 65%.Това каза финансовият експерт Наталия Тодорова в “Денят на Фокус" по Радио “Фокус". “В Закона детайлно са разписани институциите, към които можем да направим дарения - в парична или непарична форма, след което да ни бъде приспаднато от данъка. С до 50% можем да я намалим, ако направим дарения към Центъра за асистирана репродукция или към Здравната каса за лечение на детенце, например", поясни консултантът.

Често данъчните облекчения се ползват през работодателите в края на годината или с попълване на данъчната декларация до края на април като частно лице. Най-голямото облекчение като размер е това за деца и за деца с увреждания, с което намаляваме данъка си в размер до 600 лв при едно дете, до 1500 лв при 2 деца и до 1800 лв при три и повече деца. Сумата е до 1200 лв за всяко дете с увреждане. Ако не сме ползвали опцията през работодател, трябва да попълним данъчна декларация с приложение 10 до 30-ти април, напомни Тодорова.

“При данъчните облекчения за млади семейства с ипотека трябва към декларацията да се приложат допълнителни документи. Можем чрез това облекчение да намалим облагаемия си доход с лихвите, платени върху първите 100 000 лв от ипотечния кредит за закупуване на жилище. В този случай трябва да вземем документ за платената лихва от банката. Поне един от съпрузите трябва да няма навършени 35 г. към датата на учредяване на ипотеката и това да е първо жилище за семейството", каза още консултантът.

Има данъчно облекчение, с което можем да си възстановим част от сумата за ремонт на жилището си - 200 лв. Трябва да представим документ за платения труд , да сме собственик или съсобственик и имотът да се намира в България, поясни условията Тодорова.

“Данъчните облекчения във връзка с безкасовите плащания също са опция. Ползвайки това облекчение, намаляваме данъка си с 1%. При по-големи доходи, за да го ползваме, трябва 100% от тях да са получени по банков път.Другото изискване е плащането да е извършено за 80 или над 80% от тези доходи. Не се изискват фактури или касови бележки", каза още финансовият експерт.

Данъчното облекчение не е помощ, а стимул към данъкоплатеца. То е възможно само ако сме имали облагаеми доходи. За да го ползваме, е важно да нямаме плащания към бюджета. Това лесно можем да проверим през сайта на Националната агенция за приходите, завърши Наталия Тодорова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Главчев разпореди да се ускори изграждането на Националната детск...
"Френски войници, убити в Украйна": Българин, украинец и германец...
Хиляди Ботеви поклонници се стекоха на връх Околчица
Само за ден: МВР хвана 38 пияни и дрогирани зад волана, петима от...
НИМХ: По Черноморието ще преобладава слънчево време
Няма да има извънредно заседание на парламента днес, неуспешен бе...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).