Експерт: Над 90% от сиренето в ресторантите е менте

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (9)
16:23 / 04.07.2016
786
За голяма част от българите е по-важно не какво съдържа сиренето, а колко струва. Това важи особено за хората в по-малките населени места, с по-малка покупателна способност, коментира пред БНР Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България.

По думите му голяма част от българските потребители не могат да си позволят да консумират чисти млечни продукти, а прибягват до аналози. 

В България има регистрирани около 254 предприятия, който произвеждат млечни продукти. 90% от тях произвеждат и сирене. Но само 30% от продуктите, които се предлагат на пазара, са 100% млечни. А предприятията официално произвеждащи аналози на млечни продукти в страната са 15.

Присадашки посочи, че в сектора млекопреработка и млекопроизводство може би качеството на млякото е най-изоставащият фактор.

Но в последните години много имитиращи продукти заместват млечните. И това води до изместване на стандартите какво представлява млечният продукт.

В същото време повече от 90 процента от млечните продукти, предлагани в заведенията за хранене, са със съмнителен произход, категоричен е Присадашки.

Показателен е случаят със събиране на Асоциацията на млекопреработвателите в ресторант, където експертите, възмутени от това, че им предлагат заместители, вместо истински млечни продукти, предизвикват проверка. Оказва се, че от ресторанта реално са закупили една кутия сирене от 800 грама и под фактурата за нея минават останалите имитации на сирена.

Според Присадашки решението на проблема е просто. С нова наредба аналозите, които имитират млечните продукти, могат да бъдат продавани на крайния потребител единствено в крайна опаковка от производител.

Виж коментарите (9)
Още новини от Национални новини:
Тези служители са с по-високи пенсии от други, ето причината
Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката...
Над 46 000 зрелостници се очаква да се явят днес на матура
Редица университети затварят врати в знак на протест
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).