Експерт: Не пийте вода от пластмасови бутилки, престояли в кола

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:35 / 12.07.2016
1294
Не пийте вода от пластмасови бутилки, престояли в кола в горещите дни.

Това посъветва кардиологът доц. Сотир Марчев в студиото на "Денят започва" по БНТ. Той обясни и как рязката смяна на температурите през лятото заради климатиците действа на сърцето. Повишеното движение и здравословното хранене променят хормоналната активност на мастната ни тъкан, така че лятото е периодът, когато човек трябва да се опита да отслабне, каза доц. Марчев.

Хората с нормално тегло живеят най-дълго, тези, които са с наднормено тегло, живеят по-кратко, тези, които са под нормалното тегло - също. Болестите и старостта ни карат да отслабваме и ако от сърдечна недостатъчност пациентът не отслабва, болестта не е толкова тежка, заяви доц. Марчев - директор на болница за инвазивна кардиология в Плевен.

Той разясни, че през лятото инфарктите намаляват, горещините понижават артериалното налягане, хипертоничните кризи рязко спадат. Добре е климатиците в горещите дни да бъдат настроен на температура не по-малко от 25 градуса. Най-ниската смъртност при хората е при температури между 18 и 25 градуса. Топлината разширява повърхностните кръвоносни съдове с цел да не прегреем и артериалното налягане на повечето хора спада.

Доц. Марчев посъветва да не пием течността от пластмасовите бутилки, които са престояли в кола в горещите дни, защото стените на пластмасовата бутилка отделят вредни вещества. У децата те причиняват ранен пубертет, при възрастните - оплешивяване, рак на гърдата.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на тока
НИМХ с най-актуалната прогноза за следващите дни
Проф. д-р Костадин Ангелов: Сухиндол има неразкрит туристически п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).