Експерт: Няма връзка между петте убийства от началото на годината

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
12:32 / 17.01.2015
381
2015 г. в България започна с богата черна хроника. Само за броени дни у нас бяха извършени пет поръчкови убийства - покосени от куршуми бяха бившият строителен предприемач Митко Дамянов и съпругата му София, началничката на кабинета на кмета на Пазарджик Татяна Стоянова, ММА-борецът Димитър Стоянов и бизнесменът Орхан Юзиров.

Трудно е да се обобщи, че престъпленията са свързани помежду си, но има причини, които влияят на криминалната обстановка и това е слабостта на държавата, коментира пред bTV криминалистът Ботьо Ботев, бивш директор на отдел "Убийства" в Национална служба "Полиция".

"Едно поръчково убийство може да се окаже с битови подбуди. Дали става дума за поръчково престъпление, може да се заключи чак при последвало разследване или при разкриването му", подчерта неколкократно експертът. "Ако някой е решил да си отмъсти, значи ли това, че е поръчкото убийство?", попита той.

Според него поредицата от убийства от началото на годината са "просто някаква случайност" и между тях няма нищо общо.

"Разликата е огромна между това, което беше преди, и това, което става сега. Преди имаше един водораздел, в който нещата се решаваха така между самите престъпници. Сега нещата са малко по-други, но аз слагам знак, че е трудно да се прави извод на този етап за причините", посочи Ботев.

"Работата по едно такова престъпление в първите дни е огромна, голям колектив от хора работи по тези случаи. Събират се и се анализират факти и обстоятелства, за да се анализират правилните пътища в работата", обясни после експертът.

Според него не могат да се търсят "политически" мотиви в кървавите престъпления във връзка с предстоящия мониторингов доклад на Европейската комисия. "Прибързано е да се прави извод, че някой се опитва да дестабилизира държавата", коментира Ботьо Ботев.

Той не смята, че може да се търсят общи черти в извършването на покушенията. "От начина на извършване не може да се прави извод - дали ще стреляш веднъж или пет пъти, е въпрос на моментно състояние", обясни криминалистът.


Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на тока
НИМХ с най-актуалната прогноза за следващите дни
Проф. д-р Костадин Ангелов: Сухиндол има неразкрит туристически п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).