Експерт: Председател на парламента на ротационен принцип повдига три групи въпроси

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:09 / 13.04.2023
686
"Щеше да бъде оптимално, ако депутатите вчера бяха избрали председател на 49-ия парламент. Не се случи, но това е и нормално, парламентарните групи са много различни и за да се стигне до диалог и да се намерят пресечни точки между тях, явно е необходимо повече време. Предложението за председател на парламента на ротационен принцип е абсолютно ново и невиждано в нашия парламентаризъм. То повдига три групи въпроси – конституционни, организационни и политически".

Това коментира Симона Велева, доктор по конституционно право и член на СЕМ по повод на предложението на ПП-ДБ, което Асен Василев изрази вчера в парламента.

"Много зависи как ще бъде оформено това предложение. Европейският парламент има един председател с мандат от 2,5 години от общо петте години. Ако кажем "председатели“, то има голяма вероятност да противоречи на основния закон. Ако се приеме джентълменска дума, че едно лице ще изпълнява ролята на председател, а след това доброволно ще слезе и ще се качи друг, е друга ситуация“, посочи тя.

"Организационните въпроси са много сериозни. Председателят на НС е лице със статут на национална сигурност. На ежеседмична база получава много чувствителна информация. Той ръководи цялата администрация и обявява обществени поръчки“, коментира Симона Велева.

"Предложението може да работи, без да противоречи на Конституцията, според това как е оформено. Целесъобразно е да има един председател“, каза още тя.

"Ние все още сме в първото заседание на парламента. Народното събрание следва да си избере председател, ако такъв не бъде избран, то не може да действа, не може да приеме правилник и не може да се вземе решение, че действа предишния правилник“, посочи тя пред bTV.

Виж коментарите (0)

Още по темата (672):
22.04.2024 Нова среща между Радев и Главчев заради рокадите в кабинета
17.04.2024 Главчев към Радев: Нямам доверие на двамата министри, предложени за смяна
10.04.2024 НС с редовно заседание, продължава да работи и по време на служебния
кабинет
07.04.2024 От ПП-ДБ призовават Радев да не подпише указа за служебен кабинет
07.04.2024 Лена Бориславова: Служебният кабинет е провокация към ПП
28.06.2023 Трифонов: Всички, които са гласували за ПП-ДБ, всъщност са гласували за Бойко Борисов
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).