Експерт: В евтините закуски има по 12 Е-та, причиняват рак и алергии

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
09:28 / 18.03.2015
2195
Банички, рогчета, кифли и боза са натъпкани с емулгатори и оцветители. В евтините закуски, особено около училищата, има по 12 Е-та. Това съобщи специалистът по хранене и заместник-председател на Националното дружество по хранене и диететика проф. Донка Байкова. Тези съставки са изключително вредни, едни от тях причиняват рак, други астма и тежки алергии, посочи лекарката.

Проф. Байкова обясни, че хидрогенираните мазнини, имитиращи сирене, които слагат за по-евтино производителите, са особено опасни. Те провокират образуването на тумори. За да бъде баничката или рогчето като истинско, те добавят още есенция с дъх на сирене и масло, а някои подсилват ефекта за яйца с жълт оцветител, без въобще в тестото да има жълтък.

Много трудно човек може да избегне вредните вещества, но ако продуктът няма етикет, може да попита продавача от кварталната фурна какви продукти има в закуските. Ако увърта и не дава ясен отговор, по-добре не купувайте, посъветва Байкова и посочи, че продавачите са длъжни да ни го предоставят, когато го поискаме.

Тя разказа, че неотдавна самата тя едва не си купила хайвер с вредни съставки от специализиран магазин. Когато поискала етикета, се оказало, че в продукта има осем Е-та. По думите й най-невинните от тях предизвиквали киселини в стомаха и разстройство. Имало обаче и такива, които докарват дихателни алергии, астма и дори рак.

Като особено вредни заради изобилието от Е-та в тях проф. Байкова посочи особено актуалните напоследък сред децата десертни блокчета, обляти с шоколадов кувертюр. Бонбоните за смучене, оцветени в ярко зелено, червено и жълто, са другата химическа бомба, която поглъщат и малки и големи. Най-уязвими са децата, тъй като в евтините закуски няма естествени продукти, но са докарани на аромат.

В комбинация с боза, в която преобладава химията, учениците буквално се тъпчат с отрови, не скри диетоложката. Напъните за повръщане, появата на обриви или сърбеж по тялото, макар и без пъпки, са сигурен белег, че сме погълнали повече Е-та.

Буквално ще "преяждаме" с тях по Великден, когато пуснат евтините, но ароматни и приятни на вид козунаци, предупреди проф. Донка Байкова. Тя препоръча да не купуваме от най-евтините, а от пакетираните, върху които има задължително етикет със съставките. Лекарката предупреди, че боите за великденски яйца са другата опасност, която ни дебне по празниците. Те са най вече синтетични, куп химикали в тях удрят здравето ни.

Тя препоръча, ако сме погълнали много продукти с Е-та, да направим тридневен пречистващ режим. В този период се консумират зеленчукова супа, повече билков чай и плодове.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Джип предизвика катастрофа в Казанлък, има пострадали
Калин Стоянов: Зарадвахме отново децата от Националната благотвор...
Управителят на НЗОК Момчил Мавров ще съди Лена Бориславова
Бивш енергиен министър за "Боташ": Обвинявам депутатите в лъжа, м...
Проф. Чорбанов: Ваксината срещу коклюш, която се поставяше до 201...
Устойчив туристически сезон по Северното Черноморие очаква служеб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).