Експерт: В момента у нас няма основание за притеснение от радиация

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:13 / 04.03.2022
839
В момента в България няма основание за притеснение от радиация и няма никаква причина да се пие калиев йодит. Това заяви директорът на Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) доц. Жана Джунова.

"За да е ефективен, калиевият йодит, който е на таблетки, се пие 24 часа преди появата на радиация и до два часа след появата й, обясни тя, цитирана от БТА.

Доц. Джунова подчерта, че само една таблетка калиев йодит е достатъчна. През 2017 г. Световната здравна организация (СЗО) публикува много подробно ръководство, в което за пореден път е отбелязано кога и как се пие калиев йодит, посочи тя. Той има някаква, макар и доста по-ниска ефективност, до 8 часа след появата на радиоактивен облак. 

Всеки ден в страната ни се извършват замервания, увери доц. Джунова. Министерството на здравеопазването е разпоредило ежедневните замервания - вземане на проби от въздуха и атмосферни отлагания. По принцип нормалният контрол, извършван чрез замервания, се прави веднъж на три месеца.

В държавата ни има достатъчно добра организация и населението ще бъде предупредено навреме кога и дали трябва да пие таблетки йод. Таблетката, изпита преди появата на радиоактивен облак, не само че не помага, а вреди, предупреди доц. Джунова.

Йодна тинктура не трябва да се пие

Хората изобщо не трябва да пият йодна тинктура, която се продава в аптеките, предупреди доц. Джунова. По думите й този йод, освен че няма с нищо да помогне, ще нанесе вреди, особено на хора, живеещи в йоддефицитни райони. Йодната тинктура не се пие, а се използва само при дезинфекция в хирургията и за дезинфекция на рани. Радиоактивен йод се използва и за лечение на рак на щитовидната жлеза.

За деца, за бременни и за кърмачки пиенето на калиев йодит без нужда е абсолютно забранено и е вредно, допълни доц. Джунова.

Виж коментарите (1)

Още по темата (4521):
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург: Избухнал е пожар в цех на предприятието "Уралмашзавод"
21.03.2024 Доц. Искрен Иванов за България в НАТО и ЕС: Сякаш политиците не са наясно какво да правят с бъдещето ни
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Папа Франциск: Украйна трябва да има смелостта на бялото знаме
09.03.2024 Астролог с интригуваща прогноза
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).