Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт каза как може да бъде намалена разликата в средната заплата между София и останалите градове
Автор: Георги Иванов 10:14 / 17.05.2024Коментари (0)1101
©
Повишението на заплатите в страната е изпреварващо. За последните пет години средната работна заплата на практика се е удвоила, докато инфлацията е около 30%. Това каза изпълнителният директор на BESCO Добромир Иванов в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".

Според Националния статистически институт средната работна заплата в София е около 3000 лева, докато в някои райони на страната тя е наполовина по-ниска. Именно намаляването на тази разлика е едно от предизвикателствата според Иванов. "Другото е, че в момента ние имаме доста голям ръст на заплатата, но икономиката ни е пораснала с 1,7%, което показва, че това не е толкова устойчиво, колкото изглежда. Предизвикателствата са как икономиката да расте по-бързо и как другите региони да се развиват с темпо, което е сходно с това на София", посочи той.

Справянето с тези предизвикателства според изпълнителния директор на BESCO минава през насърчаване на местните и чуждестранни инвестиции. "В момента в България не трябва да има нито едно място, в което човек няма избора къде да работи. В противен случай този човек няма как да преговаря за заплатата си и за условията, при които работи", подчерта Добромир Иванов.

BESCO работи по промени в Закона за насърчаване на инвестициите, които биха помогнали за привличане на повече чуждестранни инвеститори и за задържане и насърчаване на местните. "Това е много важно, и то точно в районите извън София. Европейският съюз разрешава държавна помощ в размер на 50 до 60% за насърчаване на инвеститори в неразвитите региони. В последните десетилетия изобщо не сме се възползвали от този инструмент, а точно това е инструментът, с който и Сърбия, и Гърция, и Румъния ни изпреварват значително. В момента, когато един инвеститор иска да инвестира някъде на Балканите 300 милиона, сърбите казват "Ние ще ти дадем 150 милиона", а целият бюджет, който България имаше до миналата година за това, беше 10 милиона. Сега той се увеличи на 100 милиона. Не е важно само да ги има парите, а и къде отиват тези пари. Това, за което се борим, е те да отиват при компании със средна и висока добавена стойност и компании, които плащат по-високи заплати от средната за страната", обясни Иванов.

За да догони Европа, България трябва да има годишен ръст от 8%, подчерта той. "Ако направим тези промени за насърчаване на инвестициите се смята, че ще имаме още 1,5% ръст на икономиката. Ако увеличим производителността на труда, това са още 1,4%. Ако си усвояваме всички европейски средства, това е още 1% отгоре, а ако не ги крадем – още 0,9%. Реформите в образованието и произвеждането на по-квалифицирани кадри биха увеличили ръста на икономиката с още 0,7%. Политическите лидери трябва да разберат, че реформата в образованието е по-важна дори от Шенген, еврозона и всичко друго", обясни Добромир Иванов.

Важният разговор сега за политиците според него е именно как да живеем по-добре. "Целта ни е през следващите 15 години да се превърнем в държавата, която да бъде изследвана след това в учебниците за икономическото чудо, което е направила. Това е нещо, което според Световната банка е възможно да направим, но зависи от нас, от реформите, които ще направим, и как управляваме държавата. Ако 15 години поддържаме такъв ръст, това означава, че след 15 години ние ще сме изпреварили Полша, Чехия, Румъния, Унгария и ще сме се приравнили с Италия и Испания", смята изпълнителният директор на BESCO.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Конфликт Израел-Газа
Природни стихии
Преброяване на населението 2021 година
1-ви юни - Ден на детето
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: