Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт обясни схемата на Асен Василев с милиардите и Фонд "Сигурност на електроенергийната система"
©
Понеже сме в навечерието на еврозоната, Асен Василев иска да си стабилизира финансите, да намали евентуално бюджетния дефицит, освен това да държи и под контрол инфлацията. Това коментира в аудиокаста "Това е България" на "Фокус" енергийният експерт Илиян Василев по повод възникналия скандал около финансовия министър и Фонд "Сигурност на електроенергийната система“ .

"По принцип този Фонд за енергийна сигурност, на него се гледа с много близко внимание, защото много хора са заинтересовани от това, парите от този фонд да отидат за подкрепа на ВЕИ-та. А ВЕИ-та в основната си част са соларни паркове. Добре, но соларните паркове, виждате дори тези дни имаше малко по-топли дни и цената веднага отиде на близко до 9 лева на мегаватчас, който е нищо. И при тези ниски цени, всички тези инвеститори във ВЕИ-та, те разчитат на този фонд, за да им покрие недостигащите приходи от пазара. И този проблем ще става все по-остър, тъй като все повече паркове, някъде около 2 гигавата соларни нови мощности се очаква да влязат. И при този очертаващ се колапс на пазарните цени, по-голяма част от ВЕИ инвеститорите нямат нищо общо с енергетиката. Дори зная, че 2/3 от депутатите имат интерес в тази сфера, тоест, това е политически вече въпрос. И той е вече вързан към личните интереси на тези хора. И виждате, че всичко, което се изземе от този фонд, а той е за гарантиране устойчивостта на енергийната система, той не е за подкрепа на недобре или неразчетени инвестиционни намерения. И затова сега се фокусираха много, защото този фонд е за всичко, включително и за дефицитност, и за дисбаланс в енергетиката", каза Илиян Василев.

Много хора твърдят, че разчитат на него за подкрепа при енергийна бедност

"Така е, но когато имате цени, които все пак не растат, защото ако видите цените на борсата, те не растат на електроенергията. Ако има проблем, то е проблемът в навлизането масово на ВЕИ-та, които дебалансират системата, защото просто прекалено много мощности стават прекъсваеми. Когато са прекъсваеми, това означава, че всички, които участват по веригата, защото прекъсваемите мощности, когато работят те дават най-евтината енергия. Но това от гледна точка на устойчивостта на енергийната система, тя се интересува не от спринтове, нали че някой ще избяга 100 м за 9 секунди, а от това през 24 часа да има устойчиво подаване на вариращо потребление, което означава, че в частта на тези 100 м ще имате все повече и повече състезатели, на които те ще трябва да им се амортизират разходите и да си получават своите приходи. Имате повече участници в тази система и заедно с това, трябва да крепите и тези, които към този момент ви дават постоянната енергия, тоест, балансиращата енергия. И всичко това по веригата като видите, че срещу това стоят едни потребители, които могат да плащат едни пари, естествено се получават едни тапи такива. Тоест, едни взаимни битки и взаимно съперничество и остра конкуренция между все повече играчи за все по-малко сегменти. Това е големият проблем, че няма мисъл. И като сложите върху това нещо и директивите на Европейската комисия, които казват - това няма да го бъде, не можело да има отлагане на емисии. И то вече става една такава бюрократична, опит за реформа по бюрократични методи, в система, която може и би трябвало да се води само от пазарните...", добави енергийният експерт.



Още по темата: общо новини по темата: 1101
27.04.2024 »
27.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
предишна страница [ 1/184 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: