Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт по национална сигурност: В твърде голяма степен България разчита на САЩ, без да се прави достатъчно от европейските съюзници
Автор: Йоланда Пелова 14:32 / 28.01.2024Коментари (0)1069
©
Доц. Георги Цветков, експерт по национална сигурност, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

“България не е защитена от атака с балистични ракети и спешно се нуждае от модернизация на системите си за противовъздушна атака", това съобщи в друго интервю зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Знаем, че САЩ са основният ни партньор в модернизацията на военно-въздушните сили, сухопътните войски. Как според вас, САЩ могат да ни съдействат за системите за противовъздушна и за противокорабна отбрана?

Първо, трябва да направим едно малко уточнение, че всъщност зам.-министърът на отбраната каза, че България не разполага с такива системи, които да са срещу балистични ракети, което не е новина, очевидно това е известно. А иначе, страната ни участва в съюзната система за противоракетна отбрана на НАТО, така или иначе още от 2011 година насам. Това, което е важно да се отбележи, и което беше споменато и в това интервю на зам.-министъра е, че всъщност, ако ние искаме да закупим такива системи, ние имаме намерение, те са заложени в инвестиционната програма на Министерството на отбраната. Но просто, ако ние искаме да купим противовъздушни и противокорабни ракети ще отнеме години, преди да бъдат произведени и предоставени, поради това, че в момента търсенето и заявките са естествено много големи.

А защо сега се сетихме, че трябва да се модернизираме?

Напрежението в Черноморския регион се увеличава постепенно от 2008 година насам, след войната с Грузия. След 2014 г. очевидно имаше допълнителна ескалация, но знаете, че в дълъг период от време поне до 2019-2020 г. всъщност в България инвестициите в отбраната бяха на изключително ниско равнище. Експертната общност не се е сетила сега, но сега има достатъчно разбиране на политическо равнище. Но за съжаление, вече е късно за бързи решения.

За какво са узрели политиците? Какви проблясъци виждате в политиците? 

Това, което наистина е проблясък е, че за поредна година, вече втора поредна година бюджетът за отбрана достига 2% от брутния вътрешен продукт. Работи се по реализацията на инвестиционни проекти. Миналата година беше сключен големият договор за доставка на бойни машини за сухопътни войски, тази година ще се продължи с други договори и това е положително. Но за съжаление, сега в България се вземат решения, които в една Румъния, да кажем, са започнали да се взимат от 2016 г. насам. Тоест говорим за едно непосредствено изоставане с поне 6-7 години от нашите непосредствени съседи.

Отново говорим за една сфера, в която трябва да наваксваме, ето сферата на отбраната. То е така и с много други сфери у нас.

Да, но тук работата е просто, че на нас в момента ще ни е много трудно да намерим бързи решения за производство и доставка на нови въоръжения и техника, поради това, че отбранителната индустрия в Европа, а и в САЩ е натоварена с изключително много поръчки. И поради тази причина, по-бързото решение, което може да доведе до непосредствено нарастване на нашия отбранителен капацитет, то е, ако временно бъдат разположени съюзни системи на наша територия, преди ние да можем да придобием собствени такива системи.

В България, в края на 2023 г. влезе под европейският въздушен щит с още 11 други държави, в това число Белгия, Чехия, Дания, Естония, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия и Словения. Г-н Цветков, знаем, че Министерският съвет одобри проекта на меморандум за съвместно закупуване на наземни системи за противовъздушна отбрана в рамките на инициативата “Щит на европейското небе". Какво очаквате от тази инициатива?

Това е безспорно развитие в правилната посока, защото първо, води до увеличение на отбранителния капацитет на европейските държави. И второ, води до повишено сътрудничество в отбраната между самите европейски държави. Знаете, че не веднъж е коментирано това, че в твърде голяма степен се разчита на САЩ, без да се прави достатъчно от европейските съюзници. Така че едно общоевропейско решение със сигурност е стъпка в правилната посока.

Кой европейски съюзник, виждате вие, може да ни помогне, така да се каже, в по-кратък период?

Тук обаче има едно но. Със сигурност резултатите, които могат да бъдат постигнати от тази инициатива ще изискват време, тоест ще изискват години. Защото факт е, че към момента ние не можем да приемем, че водещите европейски държави заемат своята лидерска роля в отбраната. Напротив, както по отношение на Германия, така и в по-малка степен по отношение на Франция можем да кажем, че те не са достатъчно активни във военно-политически смисъл по отношение на общата отбрана на европейските държави. Нормално е от страна на държави като нас, да очакваме те да проявяват по-голяма инициатива, след като са водещите наистина в Европа. Но трябва да кажем, че иначе има сътрудничество на двустранно равнище, като да кажем Франция е изключително активна в Румъния. Там има разположени френски сили, включително за противовъздушна отбрана.

А защо? Какво стои в основата на това според вас, да подпомагат Румъния?

Двустранните отношения. Значи ясно е, че една водеща държава поема ролята в някоя от граничните страни. Трябва да кажем, че за България ролята на рамкова държава има Италия. В България е разположена италианска бойна група. Имаше сътрудничество с Испания, може би си спомнят слушателите, че в един период нашата противовъздушна отбрана беше подпомагана от испански изтребители “Юро-файтър". Така че аз предполагам, че сътрудничеството с държави между България, Испания и Италия ще се засили в сферата на отбраната, особено с Италия. Разбира се, някой може да каже, че това не е от най-първите европейски държави, но това е заблуда, защото говорим за 70-милионна държава с една от водещите икономики, не само в Европа, но и в света.

Доц. Цветков, какви системи според вас, са най-подходящи за нашата държава и най-може би достъпни?



Това са два различни въпроса, защото след като в Румъния и в Полша има разположени системи “Пейтриът" може би това би бил най-добрия вариант и за България. Но както беше споменато, това ще е вариант, придобиването на такива ракети от наша страна, противоракетни ракети, ще изисква доста време.

Осем-девет години?

Тоест, споменават се срокове от рода на 8-9 години. Така че първо, поради тази причина и поради включването на България в инициативата за европейски щит, според мен е вероятно да се търси решение с европейски доставчик - Франция или Германия. Това е спекулация от моя страна, но предполагам, че там ще има възможности за намиране на по-бързи решения.

Нека да си поговорим малко за тези системи “Пейтриът", какво знаете вие за тях? Как функционират те? Какви са отбранителните им способности?

Първо, в съвременния конфликт ние ги видяхме, виждали сме ги разбира се от първата война в Залива насам да се използват срещу балистични ракети. Но в най-съвременния смисъл, те бяха демонстрирани във войната в Украйна. Може да се каже, че наистина доведоха до качествена промяна в системите за противовъздушна отбрана на Украйна, като доведоха до възможност за защита срещу почти пълния спектър от големи заплахи, които идват от въздуха. С много сериозен обсег и много големи възможности. Но трябва да кажем, ако това е водещата система, както изглежда към момента, то все пак няма такава система за противовъздушна противоракетна отбрана, която да може да гарантира 100% сигурност. Едно е без съмнение, че ако има възможност да придобием такива системи или поне те да бъдат съюзни системи да бъдат разположени на наша територия, това ще означава изключително качествено равнище, ново качествено равнище на нашата система за противовъздушна отбрана. Просто нищо, което е сравнимо с това, с което разполагаме към момента.

Говорейки си преди малко за инициативата с вас за “Щит на европейското небе" може да споменем и така наречената “Ароу 3"?

Има един такъв момент, дали и доколко системи, които се използват от Израел ще могат да бъдат доставени достатъчно бързо и в достатъчно големи количества в Европа, при положение, че Израел е ангажиран пряко в собствената си сигурност. Известно е, че Израел е производител на напредничави системи, въоръжения и техника, но там стои въпросът дали цялостното производство на тези системи може да бъде прехвърлено в Европа. Защото си даваме сметка, предвид ситуацията със сигурността на Израел, че ако една страна е пряко заплашена, тя естествено ще предпочете защитата на собствената си сигурност. Така че когато се купуват въоръжения от Израел, едно от главните условия трябва да бъде тяхното производство да става всъщност в европейските държави. И вече като технически възможности разбира се, и тази система и други предлагани от MBDA например, са възможни решения.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Парламентарни избори 2024
Обработват тревните площи срещу кърлежи
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: