Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт посочи кое ще взриви световната икономика
Автор: Екип Varna24.bg 09:30 / 02.06.2022Коментари (0)998
©
Петролното ембарго върху руския петрол може малко да намали износа от Русия като количество, но приходите ѝ ще се запазят, защото цените на петрола се вдигат заради подобни непазарни действия.  Ако Русия не продава петрол на Европа, тя ще продава на някой друг, защото този пазар е глобален и нещата се случват чрез танкери. Това коментира Боян Рашев, управляващ партньор в Denkstatt България, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg Tv Bulgaria.

"Единственото нещо, което ще се случи е, че петролът става все по-скъп и ние ще видим това на бензиностанциите", каза събеседникът и допълни, че рафинериите не могат да преработят достатъчно количество петрол, така че да задоволят търсенето. Причина за това е липсата на инвестиции в нови рафинерии в последните години. Дълги години не се инвестираше в сектори, за които всеки разумен човек знае, че ще има потребление.

Рашев прогнозира предстояща много висока цена на нефта и петролните продукти, която ще взриви световната икономика.

"Това, което видяхме заради Covid като спиране на икономиката, ще се случи и заради цената на нефта. Въпрос на време е".

"Никой в момента не е в състояние бързо да увеличи добива нито на нефт, нито на газ, нито на въглища. Дългосрочно ниски инвестиции означава, че не си способен бързо да увеличиш добива".

След подписване на Парижкото споразумение относно изменението в климата през 2015 година инвестициите в петролния и газовия сектор, както и в изкопаемите горива намаляха и тръгнаха в друга посока – към възобновяеми енергийни източници и електромобили. Сега, когато има експлозия на потреблението след коронавируса, нещата не могат да се върнат към нивата от времето, когато имаше сериозни инвестиции, обясни Рашев и добави, че миналата година е отчетен исторически рекорд в потреблението на въглища в света.

"Последната една година България също отчита рекордни добиви на въглища и рекордно производство на ток от въглища, защото газът е скъп и никой не иска да произвежда ток от газ. Електромобилите в България в момента всъщност се зареждат с ток от въглища".

"На Балканския полуостров "Марица-Изток" се яви нещо като спасителя от последна инстанция.  Ние спасяваме мрежата на Балканския полуостров непрекъснато в последната една година", подчерта събеседникът.

Зеленият преход няма как да стане с технологии, които не са способни да го реализират, каза Рашев и допълни,че имаме нужда от много повече ядрена енергия, ако искаме зелен преход, който така или иначе няма да стане толкова бързо, колкото ни се иска.

"Всеки едни лев,който в момента се инвестира във ВЕИ, а не в нефт и газ, води до задълбочаване на енергийната криза", каза гостът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: