Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт призовава: Със спокойствие ще преборим втора, трета и всяка следваща вълна на вируса
Автор: Екип Varna24.bg 09:34 / 05.08.2020Коментари (0)1836
©
Броят на инфекциите расте. Но вместо да се плашим от апокалиптични фантазии и да слагаме под ключ цели държави, трябва да предприемем няколко практични мерки. Вирусът няма да изчезне, но няма и място за паника. Това пише Бернд Ригерт в коментар за "Дойче Веле". От няколко седмици броят на заразените с коронавирус в Европейския съюз се увеличава. Редица вирусолози, а и много журналисти тръбят за взрив на инфекциите и предричат втора вълна, която щяла да е много по-сериозна от първата.

Ако се доверим на данните от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията в Стокхолм (ECDC), ще видим, че няма основания за подобна паника. От тези данни се вижда, че броят на инфекциите не расте навсякъде в цяла Европа, а само в десетина огнища, които могат да се локализират. В по-голямата част от ЕС броят на новите инфекции се задържа на относително ниско ниво.

Задача на политиците и на здравните системи е да изолират огнищата на зараза и да прережат веригите от инфекции, които тръгват оттам. За целта биха могли да се въведат ограничени мерки за сигурност, както направиха в Барселона, Лисабон, Люксембург или Антверпен. Цялостен локдаун или затваряне на границите на цели държави е напълно ненужно. Не пътуванията са проблем, а поведението на хората на конкретни места в чужбина или в родните им страни. Вместо да затваряме граници, което е най-лесната работа, би трябвало да се увеличат капацитетите за масово и редовно тестване, така че огнищата на зараза да се откриват възможно най-рано. 

Проверката на пристигащите от чужбина по германските граници е само част от онова, което трябва да се извърши. А подобно тестване би трябвало да се прави по всички вътрешни и външни граници на ЕС. Пътуващите не са по-опасни от празнуващите младежи в Берлин, от учениците в някой малък град или от работниците в някоя кланица. Както казват вирусолозите, нови взривове на Ковид-19 могат да се появяват навсякъде. И това няма нищо общо с държавните граници или пък с националността на хората. С други думи - учениците, студентите и преподавателите, които се завръщат след лятната ваканция в училища и университети, би трябвало редовно и начесто да се тестват. Същото важи за детските градини, за служителите в големи и малки фирми, за администрацията, властите, болниците и домовете за възрастни хора. Ясно е, че това ще представлява голямо усилие. А за толкова много тестове са нужни и много пари.

Вярно, но в дългосрочен план ще излезе по-евтино, отколкото ако отново да бъде поставено цялото общество под карантина. Европа не може да си позволи втори или трети мащабен локдаун. Един поглед към ужасяващите показатели в икономически план стига, за да бъде разбрано това: само в Германия икономическият спад при първата вълна през март и април е бил от 10%. Подобно нещо не бива лекомислено да се провокира. Има и друга причина, която показва, че няма място за паника.

Данните на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията сочат, че т.нар. свръхсмъртност (т.е. смъртните случаи, регистрирани над обичайните показатели) е на относително ниско ниво. Междувременно в болниците на държавите от ЕС вече би трябвало да има достатъчно капацитет и интензивни легла, за да могат да бъдат лекувани  заразените с коронавирус. А там, където това още не е факт, трябва да се предприемат съответните действия. Всичко това определено ще е по-евтино, отколкото икономиката отново да бъде запратена в глуха улица.

А останалата част от света? Със спокойствие и умереност ще трябва да преодолеем втората, третата и всяка следваща локално ограничена вълна от пандемията.  Ефикасна ваксина, която би могла да защити цялото население, не се задава, а може и никога да не бъде създадена. Ще трябва да живеем с вируса, без постоянно да се стряскаме от апокалиптични фантазии. Хора ще продължат да се заразяват, ще продължат и да умират от вируса. Но и това не бива да бъде причина за паника в Европа.



Още по темата: общо новини по темата: 14896
29.03.2024 »
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: