Експерти: Бързите кредити са поне 7 пъти по-скъпи от банковите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
11:19 / 14.03.2017
736
Бързите кредити са поне 7 пъти по-скъпи от банковите, алармират експерти. Според финансовия консултант Тихомир Тошев такива заеми трябва да се теглят само в краен случай и за спешно необходими неща.

"Най-разумно е сумата да бъде ограничена до 300-400 лв. и връщането й трябва да стане максимално бързо, по възможност още на следващата заплата след тегленето на кредита", съветва той. 

"Особено важно е преди да се сключи договорът за заема да се прегледа внимателно. Трябва да се види колко ще струва бързият кредит, какви са сроковете на издължаване и санкциите при закъснение или при пълно спиране на плащанията по заема", добавя Тошев.

По думите му бързи кредити е редно да се теглят само от фирми, лицензирани от БНБ и с добро име на пазара, а не от случайни хора, открити по разни обяви, разлепени по стълбове или по спирките.

"Обвързването с анонимни полулегални лихвари е рисково", смята експертът.

Тошев обясни още, че най-често бързи кредити се търсят в най-бедните райони на страната, където доходите са най-ниски и хората не успяват да вържат двата края от заплата до заплата. 

"Това е най-честата причина за взимането им, когато свършим парите преди да получим следващите, а в същото време излизат належащи разходи за плащане. В големите градове на страната също има високо търсене, дори и от хора със средни доходи, които също не успяват добре да управляват финансите си.

Фирмите отпускат бързи кредити обикновено до 5000 лв. Често обаче имаме случаи на хора, изтеглили между 1500 и 2000 лв., което е голяма грешка. За подобни суми е по-добре да се ползва банков кредит, който е в пъти по-евтин. Не бива да забравяме, че при бързите кредити, колкото е по-дълъг срокът на изплащане оскъпяването е много високо и е между 500 и 700% повече от получената сума. За това в такива случай грешката може да се поправи като се изтегли заем от банка се погаси взетият от фирма за бързи кредити", съветва Тошев.

Според финансовия консултант, при положение че хората нямат възможност да теглят кредит от банка, е по-добре да се обърнат за помощ към роднини и приятели и максимално бързо да върнат бързия кредит още преди крайния му срок на изплащане.



Източник: Монитор

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Джип предизвика катастрофа в Казанлък, има пострадали
Калин Стоянов: Зарадвахме отново децата от Националната благотвор...
Управителят на НЗОК Момчил Мавров ще съди Лена Бориславова
Бивш енергиен министър за "Боташ": Обвинявам депутатите в лъжа, м...
Проф. Чорбанов: Ваксината срещу коклюш, която се поставяше до 201...
Устойчив туристически сезон по Северното Черноморие очаква служеб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).