Експерти откриха замърсяване на плаж "Иракли“ с палмово масло, изхвърлено от кораб

Автор: Пламена Николова
Коментари (3)
08:44 / 30.07.2020
2568
Вчера експерти от Басейнова дирекция "Черноморски район“ (БДЧР), Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), представители на Община Несебър -кметство Обзор и ИА "Морска администрация“ извършиха съвместна проверка по подаден сигнал за наличие на мазни буци на плаж "Иракли“, получен на зеления телефон.

По време на проверката беше извършен обход на плаж "Иракли“ и прилежащата му плажна ивица, който е със свободен достъп, не е отдаден на концесия и се стопанисва от Община Несебър. Не е установен брегови източник на замърсяване. При огледа е констатирано наличие на единични бройки полуразтопени мазни топчета, със специфичен мирис на мазнини, с големина около 1-3 см., изхвърлени от морето, за което на общината е направено предписание за почистване в двудневен срок.  

Според информация на ИА "Морска администрация“, отчетеното замърсяване вероятно е от палмово масло, изхвърлено в морето в следствие на миене на кораби – продуктовози, разрешено от международните регулации при спазване на строго определени изисквания за отдалеченост от брега - извън 12-милната зона. Вероятно се касае за транзитно преминаващ кораб, тъй като в българските пристанища не се разтоварва в течно състояние подобен товар. 

Експресните резултати на място регистрират незначителни отклонение по показателите разтворен кислород и наситеност. 

При проверката е взета една водна проба от морето, която ще бъде анализирани в акредитирана Регионална лаборатория – Бургас и резултатите ще бъдат оповестени на електронната страница на БДЧР.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Премиерът Главчев даде казуса с "Мама и Аз" на службите
Германско икономическо издание: Готова ли е България за еврото? "...
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици, вижте къде
ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1, Никола Минчев коментира:...
ПП-ДБ определи водачите на листите за парламентарния вот и кандид...
Светослав Бенчев: От 1 март 2025 г. няма да има бензин на територ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).