Експерти поискаха Закон за кризите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:48 / 24.09.2014
985
Необходими са законодателни промени, които да регламентират отговорностите на институциите по време на кризи. Около това се обединиха експерти и институции в областта на сигурността по време на кръгла маса на тема "Управление на кризи". Страната ни вече е започнала с превантивни мерки срещу нови наводнения и други природни бедствия.

Закон за кризите поискаха експерти и институции в областта на сигурността. В момента понятието "криза" в закона е изведено само като "военнополитическа криза" и според експертите има правна дупка. Целта на въвеждането на подобно понятие в родното законодателство е да регламентира кой какви задължения и отговорности има при възникването на криза - било тя природно бедствие или терористичен атентат.

Като най-актуален въпросът с наводненията беше и най-широко обсъждан. Началникът на пожарната комисар Николай Николов съобщи, че Министерството на околната среда и водите вече е започнало да картографира застрашените от наводнения зони.

От Столичната община пък са започнали нов иновативен проект, субсидиран от Министерството на образованието в Германия. Става въпрос за уреди, които ще измерват периодично покачването на язовирите и реките, като информацията ще бъде светкавично изпращана в общината, за да се вземат превантивни мерки.

От пожарната информираха и че са провели обучение с над 3000 доброволци за реакции по време на кризи. С картографирането на кризисните точки пък се бърза, за да могат обектите да бъдат предвидени при изготвянето на бюджета за 2015-а.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Президентът от Брацигово: От нас зависи да пренесем във времето в...
Какви мерки ще се вземат срещу преписвачите на Матури 2024?
Снимка на полицаи и възрастна жена стана абсолютен хит в мрежата
Майката на простреляното в главата дете от Враца с първи коментар...
Стефан Янев откри кампанията на ПП "Български възход" на Шипка с ...
Откриха издирваното дете


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).