Експерти сигнализират за тежкото състояние на българската военна учебна авиация

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
09:31 / 10.06.2021
1197
От началото на годината авиационни експерти сигнализират за тежкото състояние на българската военна учебна авиация, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Става въпрос за самолетите "Пилатус" PC-9М и L-39 в Долна Митрополия, които служат за подготовка на пилоти и инструктори. Темата предизвика голям обществен отзвук в социалните мрежи. В обществената дискусия се включиха доказани професионалисти в българските ВВС като ген.-майор о.р. Златко Златев, общественици, участвали в изграждането на българската военна авиация като Станимир Илчев и много др.

В свой анализ за Pan.bg Златко Златев разкрива, че договори за поддръжка на самолетите "Пилатус" PC-9М не са сключвани от декември 2018 г., а процедурата за L-39 е прекратена, което ще доведе до срив във военното летателно обучение в България и ще постави под въпрос смисъла на съществуването на наскоро възстановеното Военновъздушно училище в Долна Митрополия. Станимир Илчев пък посочва, че предстоящото "спиране на програмата "Пилатус" през м. май е вредно за българските ВВС и абсолютно нелогично в светлината на концепциите за модернизация на Българската армия и повишаване на нейните способности".

От всички публикации за времето от февруари – март тази година става ясно, че е застрашена подготовката на десетки пилоти и инструктори не само в Долна Митрополия, но и в авиобазите Безмер, Враждебна, Граф Игнатиево и Крумово, които преминават приучване на PC-9М преди Су-25, МиГ-29, С-27J.

Въпросът се поставя остро и днес в контекста на инцидента с изтребител на ВВС  от вчера.

Виж коментарите (0)

Още по темата (103):
11.03.2024 Разследването на смъртта на военния пилот Валентин Терзиев се подновява
24.11.2023 Военният съд в Сливен постанови разследването за смъртта на пилота Валентин Терзиев да продължи
09.11.2022 Вдовицата на пилота Терзиев: Да разследват трима генерали от ВВС!
08.11.2022 ВОП-София: Немарливо изпълнение на дейността от страна на командващия обучението е довело до катастрофата на изтребителя
08.11.2022 Съпругата на загиналия пилот Валентин Терзиев заяви, че отговорният за смъртта на съпруга й дори не е разследван 
08.06.2022 Съпругата на майор Терзиев: Склонна съм да вярвам, че по погрешка е свален
Още новини от Национални новини:
Обмислят дали хотелите у нас да не започнат да предлагат българск...
Всеки втори се ослушва за по-добра работа – водещи са допълнителн...
Правителството отмени решението за създаване на частната детска б...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...
Големите печеливши, които работят в Денят на труда и не искат той...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).