Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерти за влизането ни в Шенген: Стига сме питали този и онзи. Отговаряме на всички критерии
Автор: Екип Varna24.bg 12:03 / 29.01.2024Коментари (5)794
©
Създаването на малък Шенген между съседни държави, или по-конкретно премахване на контрола по сухопътните граници между България, Румъния и Гърция. Около тази идея се обединиха представители на трите държави. Европейската комисия не се нае с коментар относно предложението за създаването на така наречения Балкански Шенген.

"При автобусите проблемът не е толкова голям колкото при камионите, които чакат с денонощия. Биха се решили въпросите в посока Румъния и Гърция. Влизането в Шенген премахва тази граница и изчакването. При тежкотоварните превозвачи проблемът е много сериозен. Преките разходи за конкретните превозвачи по тези направления възлизат на 200 млн. евро", коментира изпълнителният директор на Камарата на превозвачите Димитър Димитров.

Той изтъкна, че има категоричен отлив на водачи, които искат да работят по тези направления - заради висенето по границите и всички рискове. Биват принуждавани да нарушават правилата за движение, за да спазят строгите изисквания на фирмите.

"Присъединяването на Гърция към тази идея е изключително важно. Тази инициатива на трите държави е натиск за пълното ни присъединяване към Шенген. Стига сме питали този и онзи. Отговаряме на всички критерии. Нищо няма да стане, ако продължава да питаме и нямаме ясна и категорична позиция. Ще влезем, когато вече няма никакъв смисъл и бизнесът е съсипан. Тежко е положението на всички транспортни фирми в България. Питахме, вече трябва да действаме", категоричен е Димитров.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев заяви за Bulgaria ON AIR, че за да имаме повече инвестиции, трябва да имаме по-добра свързаност, а частичният Шенген не решава генерално този въпрос, но си струва да се работи в тази посока. 

"Новото е присъединяването на Гърция към идеята. Най-много чужденци посещават България от Румъния, на второ място са гърците. По подобен начин стоят нещата с българските граждани, които са пътували в чужбина. Румъния е вторият ни търговски партньор, Гърция е четвъртият. Сумарно е близо 1/4 от стокообмена", обясни той.

"Очевидно Австрия не е на правилната страна. Всички други държави приемат България и Румъния. Единствено една партия в Австрия, за да се докара пред своите избиратели. Австрия ни спира не защото не сме изпълнили изискванията, а защото Шенген не работи добре. Нека Австрия да се огради и не се занимава с нас", каза още Велев.  

Председателят на АИКБ подчерта, че опашките по границите оскъпяват превозите и стоките в магазините ни. "От това, че ние не сме в Шенген, ние имаме по-високи цени на продуктите. Трябва да проявим по-голяма твърдост. Това наведено положение и хленчене очевидно не помагат", на мнение е Велев.

Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи в Брюксел на свой ред коментира, че като търговска организация ще подкрепят всяко решението, което може да облекчи транзита. 

"В най-пиковите моменти на "Калотина" опашката надхвърли 13 км. Ще подкрепим всяка мярка, която да улесни стокообмена. Ключовият въпрос е кога ще станем пълноправен член на Шенген. България и Румъния са готови да бъдат пълноправни членове на Шенген. Инициативата на тези три държави е ключова. ЕК безспорно трябва да даде становище", посочи гостът..

Рашков добави, че ако стане факт Балкански Шенген, то голям трафик от транзита ни през Сърбия ще се насочи през Румъния, което ще облекчи стокообмена. За всички е ясно нивото на популисткия елемент в изказванията на Австрия, отбеляза още той.



Още по темата: общо новини по темата: 528
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
15.04.2024 »
11.04.2024 »
предишна страница [ 1/88 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 30.01.2024 г.
0
 
 
А какво пречи Румъния и Унгария. Орбан се прави на отворко. Хайде да подаде ръка на извергнатите от Шенген
Aнонимен
на 29.01.2024 г.
0
 
 
Да действат не само да говорят и пишат. Австрийците много важни. ЕС какво чака да им скръцни със зъби.
Aнонимен
на 29.01.2024 г.
0
 
 
Това е чудесно предложение,което облагодетелства и трите държави.Пазим външните граници на ЕС и имаме една сухопътна с Унгария,което ще доведе до увеличаване на стокообмена и туризма между 30мл.души.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: