Електроразпределение Юг с извънреден отчет на електромерите на клиентите, които излизат на свободния пазар

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:57 / 28.09.2020
1323
Електроразпределение Юг(част от EVN) ще извърши извънреден отчет към 30 септември 2020 г. на електромерите на небитовите клиенти в Югоизточна България, които излизат на свободния пазар от 1 октомври 2020 г. Това се предвижда в разписаните нормативни документи с оглед либерализирането на електроенергийния пазар в България. Това е стандартен процес за всеки клиент, който сменя доставчика си на електроенергия, тъй като на регулирания пазар Електроразпределение Юг прилага ролиращо отчитане (т.е. отчетен месец и календарен месец не е задължително да съвпадат), докато на свободния пазар отчетният период е от 1-во до последно число на всеки месец.

В тази връзка цените, които ще са в сила за клиентите, избрали да останат на свободния пазар при настоящия си доставчик (един от трите крайни снабдителни дружества в страната) в периода 1 октомври 2020 г. – 1 юли 2021 г., ще се обявяват всеки месец. Затова е възможно за част от небитовите клиенти, които предстои да излязат на свободен пазар от 1 октомври в Югоизточна България,ще бъдат издадени две фактури за месец септември:

•             Първата фактура е за консумираната електроенергия до датата на текущия им ролиращ месечен отчет през септември

•             Втората фактура ще отразява консумираната електроенергия за останалия период до 30 септември

Например, ако даден небитов клиент по действащия ролиращ график се отчита от 12-то число на месеца до 12-то число на следващия месец, то през септември този клиент ще бъде отчетен два пъти и ще получи две фактури за следните периоди:

•             12 август – 12 септември

•             12 септември – 30 септември

Така от 1 октомври 2020 г. този клиент ще може да влезе в пълен календарен месец на отчитане по цени на свободен пазар.

Друга група от небитовите клиенти, предвид различното разпределение в ролиращия график, ще получат само една фактура за септември, която ще съдържа два отчетни периода: до датата на ролиращия отчет и до 30 септември.

Важно е да се отбележи, че с промяната на периода на отчитане еднократно ще се промени и срокът за плащане на тези клиенти, като той както и досега ще бъде посочен във фактурата.

Както при всяка смяна на цени досега, и в този случай Електроразпределение Юг предоставя възможност небитовите клиенти сами да отчетат електромерите си към 30.09.2020 г. и да предоставят данните до 3 октомври – на следния линк в сайта на ЕР Юг:  или в ЕVN офис.

Самоотчитането е опция, не е задължително и се извършва по желание от клиентите.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Премиерът Главчев даде казуса с "Мама и Аз" на службите
Германско икономическо издание: Готова ли е България за еврото? "...
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици, вижте къде
ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1, Никола Минчев коментира:...
ПП-ДБ определи водачите на листите за парламентарния вот и кандид...
Светослав Бенчев: От 1 март 2025 г. няма да има бензин на територ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).