Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Елена Дариева: Тънкото място ще бъде реформата в МВР и службите
Автор: Йоланда Пелова 18:25 / 21.11.2023Коментари (0)825
©
Управителят на социологическа агенция "Насока“ Елена Дариева в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

Г-жо Дариева, социологията изследва социалните групи, възникването, развитието им. СОС е доста шарен като партийно представителство и на практика работата му сега остава блокирана. Как гледате вие на този фалстарт втори път?

Социологията е полипарадигмална наука и тя се занимава с цялото многообразие на социалния ред. По принцип големият въпрос е как е възможен социалният ред? Виждаме, че когато се сблъскваме с една такава силна фрагментация, каквато се наблюдава в СОС, с неговите седем групи, намирането на консенсус се оказва изключително трудно, особено когато актьорите на политическата сцена отказват да отстъпят от първоначално заетите и дефинирани позиции.

Ситуацията може да бъде описана с една дума, и за съжаление тази дума е "блокаж“. Вие и вашите слушатели си спомнят, че балотажа беше на 5 ноември, днес сме 20-ти. Т.е. две седмици работата на СОС е блокирана, а след днешното извънредно заседание се очаква и в следващите 10 дни този застой да бъде продължен. Т.е. отсега нататък се дава така един прозорец, в който политическите сили да пристъпят към преговори, към разговори, в които да търсят подкрепа за своите кандидати, защото както вие правилно уточнихте, никой не може да надскочи до момента получените гласовете, които има в СОС.

Там имаме четирима кандидати, всъщност с едно малко уточнение: Кандидатът на "Възраждане“ Красимир Гълъбов, те имат седем общински съветника в СОС, всъщност получиха един глас повече. Т.е. те са единствените, които малко разширяват подкрепа, но това не променя по никакъв начин на картината. Основните двама кандидати, които видяхме, че стигнаха до балотаж, са Борис Бонев на "Продължаваме промяната“-"Демократична България“-"Спаси София“ и Диана Тонова, които си останаха на твърдите партийни ядра. Оттук нататък това, което дава някакъв лъч надежда, е, че кметът Васил Терзиев лично се зае с формирането на някаква коалиция по приоритети и политики за Столична голяма община, изрично се подчертава, че разговора не е за постове, но засега тези разговори остават без видим резултат.

Точно така е. И Борис Бонев уточни, че те отново ще изпратят покани към всички, но подчерта, че коалиция с ГЕРБ няма да правят, а ще говорят, както и вие казахте, по политики. Васил Терзиев, кметът, беше в основата на първата интрига в СОС днес – настояваха общинските съветници г-н Терзиев да присъства на това заседание. Основателно ли беше това според вас -  г-н Терзиев да дойде и да каже какво се случва с тези прословути разговори?

Беше поне в рамките на очакваното. Ние не очакваме заседанието, първото, учредително, защото ние още сме в него, не очаквахме да мине без търкания и повдигане на градуса на напрежението и на интригата, това е част от политическата игра. Аудиторията не остава разочарована, т.е. политическите актьори се стремят да играят автентичните си роли, които априори са заявили. Но пък в същото време трябва да припомним, че намирането на консенсус е изключително важно. Защото в Закона за местното самоуправление и местната администрация, самият той налага да бъде намерен такъв компромис и да се постигне някакъв тип съглашателство, защото ако блокадата в СОС продължи твърде дълго, освен че ние столичани живеем с усещането за безвремие, има опасност да се стигне до оспорване на легитимността на Общинския съвет, ако той в следващите вече, виждаме че един месец буквално ще изтече, и ако и следващите два месеца този блокаж не бъде разрешен, вече изпадаме в един много такъв сложен казус и предстои да видим как и ОИК би реагирала в случая, защото в Закона за местното самоуправление е записано, че ако Общинският съвет не проведе заседание в рамките на три месеца, той трябва да бъде разпуснат и да се насрочат нови избори. А подобен развоя е крайно нежелателен за всичките актьори.

Но е възможен вариант.

Очевидно е възможен ако продължи този възел да се затяга вместо да се търсят решения. Тук се връщаме до старата притча, че политиката е изкуството на възможното – възможно ли е да се намери някаква обединителна тема, някаква обединителна линия, която да сформира някакво макар и плаващо мнозинство около избора на председател. Чухме много тези в тая посока. Едната е, че може да се заимстват решенията, които бяха намерени в Народното събрание. Спомняте си, че старта на това Народно събрание също беше толкова труден и завързан, и идеята за ротацията, която ни изглеждаше много нестандартна тогава, сработи. Да видим дали и тук няма да станем свидетели на някакво нестандартно решение.

"Всички политически сили имат огромно припокриване на ниво политики.“ Това беше едно ключово изказване пред журналисти на г-н Борис Бонев. Г-жо Дариева, във вие как го разчитате? След като имаме припокриване на политики, тогава за какво идват разногласията, откъде има такива големи разногласия?

На ниво политики още когато чухме програмите на кандидат-кметовете на основните политически формации, установихме, че това припокриване е налице. Но проблемът е комплексен. И като че ли на първо ниво излиза проблемът с персоналните взаимоотношения на политическата сцена. В българската политика, за съжаление, много често виждаме такива едни силно персонализирани реакции на една или друга позиция, което за съжаление трябва да кажа, е белег на незрялост и на наличие на някакъв тип комплекс.

Ако ти си осъзнат и мислещ за благото на общността, в случая политик, би трябвало да се придържаш към това, което е обединяващото и да търсиш нещата, които се явяват сплотяващи и консенсусни, вместо да се вторачваш в политическите позиции и в персоналните носители, които са излъчени, за да бъдат назначени на тези позиции или постове. За съжаление ние още от началото чухме и заявките на основните политически сили в СОС, че те ще настояват и ще държат на своите кандидати, виждаме го и през гласуванията. Чухме и заявките, че извън доминиращата най-голямата политическа сила, която е "Продължаваме промяната“-"Демократична България“-"Спаси София“, които имат 23 места, и държат на кандидатурата на Борис Бонев, чухме, че той е смятан за неприемлив от страна на ГЕРБ, от страна на БСП и "Възраждане“, които заедно ако погледнем тяхното представителство в общинския съвет: ГЕРБ имат 14 общински съветника, БСП има 9, а "Възраждане“ – 7, т.е. правят 30.

Знаем, че за избора на председател е необходимо да се получат 31 гласа. Какво правят останалите от КОД и от ИТН, които имат по трима общински съветника, също чухме, че смятат да останат опозиция на най-голямата политическа група. Така че към момента не изглежда като да има разрешение на този казус по търсенето на подкрепа. Смятам, че това е и една от причините да си дадат толкова дълъг срок от 10 дни, за да имат време тези преговори да минат на един на следващ етап и да се оттласкат от тази персонализация, за която вече говорихме. А и вероятно ще станем свидетели на промяна на няколко стратегии.

От страна на кого?

Всъщност се очаква с най-голям интерес какво ще бъде поведението на "Продължаваме промяната“-"Демократична България“-"Спаси София“, в тях са вперени погледите, логично, като най-голямата група в Общинския съвет. Ако те продължават да настояват за тази кандидатура, смятам, че намирането на консенсус ще бъде много трудно. Макар и да не е невъзможно, в СОС има известни механизми, които позволяват така представителството да бъде разширено. Ние вече чухме и заявките на кмета Васил Терзиев, че смята да увеличава екипа с нови заместник-кметове, което също би могло да се яви някакъв тип разменна монета в преговорите, които тепърва стартират. Но основното, което ще следим с интерес, е дали те ще останат на тази кандидатура, която така неизменно подкрепят към момента, и която беше заявена още в хода на предизборната кампания.

Г-н Борис Бонев, който между другото, след като се появи при колегите журналисти, беше весел, защото каза: "Има нещо положително от всичко това, защото повечето хора в Общинския съвет, общинските съветници казаха, че могат да говорят евентуално с нас“. Т.е. споменато е вече, че ще има някакви разговори. Но да видим какво ще се случи, предстои да проследим ситуацията.

Знаем, че най-добре се смее този, който се смее последен. Това е неслучайно.

Да. Политиката на местно ниво ще има неминуемо отражение върху националната политика. Как вие гледате на тази връзка? И ако не успеят да излъчат председател, и нещата се проточат, и се отида до едни нови избори, това какво отражение ще има?

Аз тука в случая по-скоро бих обърнала релацията. Според мен националната политика и политиката на централно ниво би могла даде отражение върху местната.

И това е така, да.

Защото за щастие на национално ниво макар също да ставаме свидетели на блокажи, на блокаж на Народното събрание, на блокирана работата и на правителството, знаете, че там станахме свидетели на безпрецедентно отлагане на гласуването на вата на недоверие. Но пък от тази събота и неделя, от последните два дни вече сме принудени при тая политическа динамика да говорим за неща, които възникват последните дни и последните часове, там поне има някакви положителни сигнали и нещата като че ли изглеждат по-оптимистично.

Видяхме, че между политическите сили, които подкрепят сегашното правителство на Денков-Габриел, като че ли така се върви към сближаване на позициите. Това сближаване тръгна от една страна покрай разрешаването на казуса за дерогацията, там се намери някакво решение, което да е удовлетворяващо за партньорите, които подкрепят правителството. Видяхме, че и по отношение на бюджета, след като министър Асен Василев даде една крачка назад и се показа като склонен на диалог политик, нещата като че ли също вървят към някакъв позитивен развой. Така че очакваме в сряда Народното събрание, на 22 ноември ще бъде гласуването на вота, този вот да не мине и правителството намирайки така общите консенсусни точки, да продължи. Въпреки че и там трусовете не свършват.

Особено след скандала в София, след мача, който се проведе.

Точно така.

Борисов каза, че ако има оставка на вътрешния министър, трябва да си отиде и Денков.

Точно така. Тънките места станаха много по пътечката. Следващото тънко място ще бъде рокадите. Премиерът Денков каза, че още не е обсъдил с вицепремиера Мария Габриел поисканото от "Продължаваме промяната“-"Демократична България“ оставка на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, но пък чухме и много твърдата защита от страна на ГЕРБ. Т.е. тънкото място ще бъде реформата в МВР и реформата в службите. Нека да не забравяме, че онзи казус стои отворен, макар че там антагонистът да е друг, имам предвид държавния глава президента Румен Радев, който пък отказва да подпише указа за освобождаването на ДАНС. Така че смятам, че това, което се случва на национално ниво между политическите сили, които подкрепят кабинета, по-скоро ще спомогне за разрешаване на кризата и в столицата.

В СОС, и ще бъде избран председател все пак.

Много се надявам на 30-ти да бъде избран председател, защото загубихме вече един месец, а нямаме подобно време за губене.



Още по темата: общо новини по темата: 633
05.04.2024 »
11.03.2024 »
27.02.2024 »
23.02.2024 »
16.01.2024 »
15.12.2023 »
предишна страница [ 1/106 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: