Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Елена Поптодорова: България ще остане съюзник на САЩ и при следващият мандат на новия конгрес
Автор: ИА Фокус 20:46 / 08.11.2022Коментари (0)666
© Архивна снимка
Залозите при тези частични избори в САЩ са много високи. Това каза за Радио "Фокус“ Елена Поптодорова, дългогодишен посланик на България във Вашингтон.

"В последните седмици новините, които идват от САЩ са все по- напрегнати за начина, по който върви изборната кампания там“, каза Поптодорова. "Като че ли няма много спор и различие между наблюдатели и анализатори и в самите партии. Като че ли този път изборният шанс е на страната на републиканците, очаква се тя да вземе мнозинство в представителството на камарата. Но за сената ще се води ожесточена битка. Дори едно сенатско място ще има много голямо значение в много посоки в развитието на външната и вътрешната политика на САЩ“, каза още посланик Тодорова.  По думите и, това са важни избори, за тях е похарчена исторически голяма сума пари - 17 милиарда долара. Изборите се случват веднага след преброяването на населението на САЩ и прекрояване на електоралната карта. Има много елементи, които предизвикват интерес за това как ще приключи днешният изборен ден.

Поптодорова каза още, че в последните дни и двете партии отправят еднакви призиви – излезте и гласувайте.  Това е така, защото изборите се случват след една тежка ковид вълна, после инфлация, повишени цени и стоки на цената на газовата и бензинова помпа. Това са важни неща  в живота на американците. И всичко това води до тягостното чувство у тях, че животът им става по-труден, отколкото се очакваше. Много признаци има за една дълбока тревога сред избирателите и това ще се отрази на управляващата партия, смята Елена Поптодорова.

По думите и, България не е вражеска за САЩ, а съюзник и ще продължи да бъде такъв съюзник, който се намира в много невралгична и важна зона на Европейския континент и в зона на сигурност. "Линията на защита, на отбрана на Алианса, се измести на Изток“, каза Поптодорова. И при следващ мандат на новия конгрес на САЩ Европа Югоизточна Европа и Черноморският регион стават важна част от сигурността и на Съединените щати, смята Поптодорова.

"В България никога не е имало политически назначения на посланическото място, всички са били професионални хора. Тази зона се възприема много сериозно от американските институции и експерименти с неподготвени специалисти не се правят“, добави Поптодорова.

Тя коментира и въпросът за това дали се очакват нови американски бази на Черно море. "Смятам, че военноморска база на НАТО е необходима, защото ние, държавите,които сме по този край, нямаме никаква способност, която да отбранява и защити територията на Алианса и отделните държави при инциденти. Аз лично смятам, че трябва да има едно укрепване на военноморската ни сигурност по Черно море и са необходими такива бази. За това вече има разработени планове“, добави тя.

Цоня Събчева








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: