Елена Поптодорова: България ще остане съюзник на САЩ и при следващият мандат на новия конгрес

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
20:46 / 08.11.2022
682
Залозите при тези частични избори в САЩ са много високи. Това каза за Радио "Фокус“ Елена Поптодорова, дългогодишен посланик на България във Вашингтон.

"В последните седмици новините, които идват от САЩ са все по- напрегнати за начина, по който върви изборната кампания там“, каза Поптодорова. "Като че ли няма много спор и различие между наблюдатели и анализатори и в самите партии. Като че ли този път изборният шанс е на страната на републиканците, очаква се тя да вземе мнозинство в представителството на камарата. Но за сената ще се води ожесточена битка. Дори едно сенатско място ще има много голямо значение в много посоки в развитието на външната и вътрешната политика на САЩ“, каза още посланик Тодорова.  По думите и, това са важни избори, за тях е похарчена исторически голяма сума пари - 17 милиарда долара. Изборите се случват веднага след преброяването на населението на САЩ и прекрояване на електоралната карта. Има много елементи, които предизвикват интерес за това как ще приключи днешният изборен ден.

Поптодорова каза още, че в последните дни и двете партии отправят еднакви призиви – излезте и гласувайте.  Това е така, защото изборите се случват след една тежка ковид вълна, после инфлация, повишени цени и стоки на цената на газовата и бензинова помпа. Това са важни неща  в живота на американците. И всичко това води до тягостното чувство у тях, че животът им става по-труден, отколкото се очакваше. Много признаци има за една дълбока тревога сред избирателите и това ще се отрази на управляващата партия, смята Елена Поптодорова.

По думите и, България не е вражеска за САЩ, а съюзник и ще продължи да бъде такъв съюзник, който се намира в много невралгична и важна зона на Европейския континент и в зона на сигурност. "Линията на защита, на отбрана на Алианса, се измести на Изток“, каза Поптодорова. И при следващ мандат на новия конгрес на САЩ Европа Югоизточна Европа и Черноморският регион стават важна част от сигурността и на Съединените щати, смята Поптодорова.

"В България никога не е имало политически назначения на посланическото място, всички са били професионални хора. Тази зона се възприема много сериозно от американските институции и експерименти с неподготвени специалисти не се правят“, добави Поптодорова.

Тя коментира и въпросът за това дали се очакват нови американски бази на Черно море. "Смятам, че военноморска база на НАТО е необходима, защото ние, държавите,които сме по този край, нямаме никаква способност, която да отбранява и защити територията на Алианса и отделните държави при инциденти. Аз лично смятам, че трябва да има едно укрепване на военноморската ни сигурност по Черно море и са необходими такива бази. За това вече има разработени планове“, добави тя.

Цоня Събчева

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).