Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Елена Волкова: Само 30% от украинските деца в България учат присъствено
Автор: Живко Кръстев 14:31 / 17.11.2023Коментари (0)1149
© Фокус
В България в момента се намират около 50 000 украинци, от които 10% са бесарабски българи. Това каза Елена Волкова от Ситуационен център "Отворени врати“ в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Тя е бесарабска българка от Одеса, където работи като прессекретар на Асоциацията на българите в Одеса. Когато започва войната, тя организира евакуацията на свои съграждани. Така от две години тя живее и работи и в Украйна, и в България. 

В Одеса живеят 80 000 бесарабски българи, а в Одеска област – 130 000, уточни тя. "Много от тях се обръщаха към нас за помощ. В първия ден на войната президентът на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе имаше телефонен разговор с президента на България Румен Радев и той предложи настаняване на украинци тук. Когато започна войната, имаше много голям поток от желаещи да се евакуират, сега те са по-малко“, разказа Елена Волкова.  

В началото на войната първостепенната задача на Асоциацията е била оказването на хуманитарна помощ. "Но майките, които са решили да прекарат живота си в България, все повече се замислят и се обръщат към нас с молба за оказване на помощ за записване на децата им в български училища. Към нашия ситуационен център имаме украинско училище, където учат повече от 200 деца. Имаме социални паспорти, с които децата се хранят безплатно. То функционира вече втора година за децата, които още не са се социализирали. Главното изискване на родителите беше да продължават да учат по украинската образователна система, на украински език и с украински учители“, заяви тя.  

Към днешна дата само 30% от украинските деца в България учат присъствено, останалите се обучават онлайн, допълни Елена Волкова.  

"В началото се сблъсквахме с много проблеми с документите, защото много училища искат те да бъдат преведени на български език и легализирани. Превеждахме документите на тези деца, легализирахме ги, разговаряхме с администрацията и директорите на училищата. В момента нямаме проблеми в това отношение“, каза още бесарабската българка.   

Украинските бежанци у нас получават подкрепа от Държавна агенция за бежанците, Български съвет за бежанците и мигрантите, Агенция по заетостта, както и от международни организации като БЧК, УНИЦЕФ, "Каритас“ чрез хуманитарна помощ, помощ за настаняване, за здравни грижи. По думите й основен проблем за интегрирането на украинските бежанци е езиковият.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бедствено положение по Южното Черноморие
Майка закла двете си деца в Сандански
Световна черна хроника
Конфликт Израел-Газа
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: