Емил Ефтимов: Бюджет за отбрана от 2% от БВП на страната не е панацея, а критичен минимум

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
18:49 / 29.09.2023
772
"Бюджет за отбрана от 2% от БВП на страната не е панацея, а критичен минимум. Предвид сериозните нужди на Българската армия, целесъобразно е той да бъде над 2%", заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в отговор на журналистически въпроси след тържественото отбелязване на 145 години от създаването на свързочни войски и органите за информационно осигуряване в Българската армия в гр. Варна, съобщиха от Министерството на отбраната.

Адмирал Ефтимов изрази увереност, че инвестиционната програма, която ще бъде предложена от Министерството на отбраната за разглеждане от правителството и парламента до месец ноември, ще бъде приета. "Държавното ръководство в лицето на Министерския съвет и Народното събрание се отнася много отговорно към повишаването на способностите на Българската армия и нейната модернизация. С президентството сме в непрекъсната връзка за всичко, което касае армията", посочи той.

Началникът на отбраната поясни, че в документа са направени два типа разчети – при 2% от БВП на страната и при 2,5% от него, съобразявайки се с прогнозата на Министерството на финансите. "Анализираме възможното развитие на обстановката, войната в Украйна и състоянието на сигурността в региона. Длъжни сме да доложим честно и отговорно на държавното ръководство, че това е необходимо на армията, за да си изпълни конституционните задължения“, подчерта началникът на отбраната. Той бе категоричен, че при 2% от БВП, с планираните средства до 2032 г. се получава добра композиция от сили и средства за всеобхватна модернизация, но възниква проблем с тяхната приоритизация при разпределението им по години. "Започнат ли няколко проекта заедно за известно време няма възможност да стартират други. Най-разумно е в 2024 г. и 2025 г. да надхвърлим 2% от БВП и да стартираме няколко проекта. Така ще дадем вяра, оптимизъм и мотивация на военнослужещите", категоричен бе адмирал Ефтимов.

Той акцентира върху значението на проекта за нови машини на пехотата, както и върху този за трикоординатни радари. Адмирал Ефтимов изрази надежда чрез инициативата на Германия за общо защитено европейско небе, по улеснени процедури и на конкурентни цени, да придобием така необходимите ни съвременни системи за противовъздушна отбрана. "Всичко е важно. За войника неговото лично снаряжение, оръжие и екипировка също е от критична важност“, подчерта началникът на отбраната. Той каза, че във всяка програма се залага и увеличение на възнагражденията за личния състав. "Сега военнослужещите също получиха повишение, но то не бе еднакво навсякъде – там, където некомплектът е най-голям и процентът на увеличение на заплатите бе най-висок. Надявам се и в бюджета за следващата година също да имаме възможност за повишаване на възнагражденията. Младият човек не се интересува само от заплатата, а и от това в каква технологична среда попада и какви са възможностите за развитие", заяви той.

Началникът на отбраната постави акцент върху важността на използването на максималните възможности на новите платформи за наблюдение и ситуационна осведоменост. "Информацията от новите самолети, кораби и машини за пехотата, от безпилотните летателни средства трябва да достига едновременно и в реално време, за да се вземе решение на тактическо, оперативно и стратегическо ниво в Българската армия, но и на държавно равнище. Ако не осигурим това, няма да оползотворим в пълен мащаб средствата, дадени за новите платформи", каза адмирал Ефтимов.

Той акцентира върху предизвикателствата пред комуникационно-информационните и кибер специалисти не само да придобиват и обменят информация, но и да я защитават.

Виж коментарите (0)

Още по темата (804):
11.04.2024 Икономист: Това е все едно да кажете "Да, имам за 10 дни пари, но после ще получа заплата"
09.04.2024 Варна се нарежда веднага след столицата по размер на средната заплата
25.03.2024 Над 4700 кандидат-пенсионери прибегнаха до тази стъпка през миналата година
22.03.2024 Разходите на НОИ за изплащане на болнични са се повишили
22.02.2024 Според финансовото ни министерство БВП е на най-високото си ниво в
историята
01.02.2024 Обявиха колко процента е дефицитът в бюджета за миналата година
Още новини от Национални новини:
Президентът от Брацигово: От нас зависи да пренесем във времето в...
Какви мерки ще се вземат срещу преписвачите на Матури 2024?
Снимка на полицаи и възрастна жена стана абсолютен хит в мрежата
Майката на простреляното в главата дете от Враца с първи коментар...
Стефан Янев откри кампанията на ПП "Български възход" на Шипка с ...
Откриха издирваното дете


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).