Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Емил Радев: Борбата с корупцията трябва да е приоритет на новата Европейска комисия
Автор: Пламена Николова 13:27 / 08.10.2019Коментари (0)1264
©
Защо все още не е разработена общоевропейска стратегия за борба с корупцията, въпреки нееднократното настояване на Европейския парламент и поетия от Европейската комисия ангажимент, попита българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Малко преди края на мандата на настоящата Еврокомисия той отправи запитване относно закъснелите действия на ЕС в борбата срещу корупцията. Според Радев стратегията би могла да допринесе за подобряване на трансграничното сътрудничество, преодоляване на пропуските в борбата срещу тежката престъпност и корупцията, прилагане на по-добър надзор и разработване на цялостна политика за предотвратяване на бъдещи пропуски.

"За нас като депутати е важно да получим отговори защо от 2016 г. насам ЕК е спряла да представя доклада на ЕС относно борбата с корупцията", настоя Радев. Според него това е един изключително полезен допълнителен инструмент към препоръките, отправяни към държавите-членки в рамките на Европейския семестър. "Идеята на този доклад бе да прерасне в механизъм за наблюдение на всички държави-членки на ЕС относно предприетите мерки за борба с корупцията и констатираните слабост", поясни българският евродепутат.

По думите му корупцията, организираната престъпност и прането на пари представляват сериозна заплаха за икономиката на Европа. "Данни сочат, че корупцията в ЕС нанася щети за 120 - 160 милиарда евро годишно", отбеляза Радев, който в качеството си на заместник-председател на комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи в ЕП посочи борбата с корупцията и прането на пари сред своите приоритетите.

В рамките на изслушванията на кандидатите за еврокомисари Емил Радев предложи до края на годината комисията по граждански свободи в ЕП да организира дискусия по темата. Целта е на едно място за първи път да се съберат новоизбраните ресорни комисари, първият европейски главен прокурор, чиято служба ще започне да функционира от 2020 г., магистрати, представители на научната общност и неправителствения сектор.

"Комисията осигурява непрекъснат и рационализиран мониторинг на усилията за борба с корупцията и работи с държавите-членки", се посочва в отговора, който еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос даде от името на ЕК. По думите му Еврокомисията е изработила предложения и е договорила успешно няколко законодателни инструмента, включително относно защитата на лицата, сигнализиращи за нередности, относно осигуряването на достъп до и обмен на финансова и друга информация навреме за целите на правоприлагането, относно службите за възстановяване на активи и органите за борба с корупцията, както и относно корупция, свързана със защитата на финансовите интереси на Съюза.

"Създадена е и Европейската прокуратура, за да се борят престъпленията, засягащи финансовите интереси на Съюза, в това число и корупцията", припомни Димитрис Аврамопулос. Той допълва, че по предложение на Комисията през юли 2019 г. ЕС стана наблюдател в Групата държави срещу корупцията. В рамките на сътрудничеството със Съвета на Европа Комисията участва като наблюдател в Специалния комитет на експертите за оценка на мерките за борба срещу прането на пари.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: