Емил Радев: Цената за един фалшив документ за влизане в ЕС достига 6 000 евро

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
13:33 / 14.02.2020
1601
Използването на фалшиви документи от търсещите по-добър живот в Европа чужди граждани e често срещано, а цената на един такъв документ може да достигне 5-6 хиляди евро. Така евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев коментира нуждата от приемане на доклада за актуализиране на европейската системата "Фалшиви и автентични документи онлайн“ (FADO).

От името на политическата група на ЕНП Емил Радев алармира своите колеги за последиците, до които водят пропуските в идентифицирането на фалшифицирани документи по външните граници на ЕС. Повод за изказването му бяха разискванията преди Европейският парламент да одобри новите правила за системата FADO, като прие с огромно мнозинство доклада на Роберта Мецола (ЕНП, Малта).

"Измамата с документи сериозно подкопава вътрешната сигурност на Шенгенското пространство като зона без контрол на вътрешните граници“, изтъкна българският евродепутат, който е и зам.-председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Според него "нерядко получаването на автентични документи за пътуване се базира на фалшиви документи за легитимация". "Именно това прави разкриването по-трудно. В тази връзка е от ключово значение да се повиши сигурността на документите за пътуване, издадени в ЕС, включително и свързаната с това инфраструктура за управление на самоличността“, смята Радев.

Системата FADO, която датира от 1998 г. и е достъпна за експерти на документи в 31 държави, позволява онлайн архивиране на автентични, фалшиви и фалшифицирани документи и е създадена за борба с незаконната имиграция и използването на измамни документи.

Актуализацията на правилата включва обхвата на системата и категориите документи и данни, които съдържа. Освен това, управлението на FADO се прехвърля от Генералния секретариат на Съвета към Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex).

"Целта е да се засили сътрудничеството между държавите-членки и страните партньори, така че да могат да се предприемат действия по фалшиви и истински документи, което помага да се подсигурят нашите външни граници“, обясни докладчикът Роберта Мецола по време на пленарното разискване.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...
Meteo Balkans: Идват нови валежи. Има риск от наводнения, това мо...
От кои вируси трябва да се пазим тази пролет
Рибарите по морето са много притеснени
Д-р Аспарух Илиев от Берн: Спрете с целуването на бебето и струпв...
Студентски стол в голям наш град стана хит: Предлага салата за 1,...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).