Емил Радев: Директива на ЕП ще засегне много от законните собственици на огнестрелно оръжие

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:48 / 15.03.2017
996
Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев изрази притеснение, че обновената директива за огнестрелните оръжия, гласувана от Европейския парламент в Страсбург, ще засегне много от законните собственици на оръжие, но няма да засили сигурността в ЕС. 

Според защитниците на решението, промените ще затегнат контрола върху деактивираните оръжия, тези с халосни патрони и ще доведат до забрана на полуавтоматичните огнестрелни оръжия. По думите на Емил Радев обаче договореният текст между Европейския парламент, Съвета и Европейската комисия ще засегне единствено хората, спазващи закона, които вече имат разрешителни за оръжия.

 "Промените няма да доведат до ефективна борба срещу незаконния трафик на оръжия и срещу тероризма, каквато първоначално бе целта на предложеното законодателно изменение. Съществува реална опасност приетият текст да доведе до конфискация на редица легално притежавани оръжия от хиляди ловци и колекционери. Дори да не са нарушавали закона, сега техните оръжия няма да отговарят на новите изисквания за брой на куршумите в пълнител", обясни Радев. 

Той определи като непрактични и необосновани критериите кои оръжия да бъдат разрешени и кои да бъдат забранени. "Недопустимо е да липсва първоначална оценка на влиянието на законодателното предложение, имайки предвид колко много хора ще засегне то", категоричен бе българският евродепутат.
Радев предупреди и за опасността да се създаде правна неяснота чрез възможностите за различни интерпретации на законодателството в държавите-членки. Според евродепутата от ГЕРБ/ЕНП, освен това, има риск процедурите за издаване на разрешителни да бъдат утежнени.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).