Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Емил Радев: Кога ЕК ще изпълни европейското законодателство за визова реципрочност със САЩ?
Автор: Пламена Николова 09:43 / 02.03.2021Коментари (1)1007
©
Европейската комисия трябва незабавно да приеме делегиран акт, за да гарантира пълна визова реципрочност между ЕС и САЩ. В противен случай Европейският парламент има всички основания да заведе дело за неизпълнение срещу ЕК и да защити интересите на своите граждани. Това коментира евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, като изтъкна, че съществуващият двоен стандарт засяга 31 милиона европейци – граждани на България, Кипър, Румъния и Хърватия. За тях все още е необходима виза за влизане в САЩ, докато всички останали граждани на ЕС са освободени от това изискване за краткосрочно пребиваване. Гражданите на САЩ пък могат да посещават ЕС без визови ограничения.

В отговор на липсата на визова реципрочност на 22 октомври миналата година евродепутатите за пореден път призоваха ЕК да защити интересите на гражданите на четирите държави в ЕС, като предприеме действия за временно преустановяване на възможността американски граждани да влизат в Европа без визи. Резолюцията бе приета с голямо мнозинство в пленарната зала, след като няколко месеца по-рано в подкрепа на делегирания акт и отново с мнозинство гласува и ресорната Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП.

Емил Радев, който е зам.-председател на комисията, инициирала резолюцията, отбеляза, че докато се чака развръзка по въпроса, са се сменили три американски администрации и два състава на ЕК. "Какво би направила Европейската комисия, ако в продължение на пет години държава-членка не изпълнява задълженията си по договорите? Отговорът е повече от ясен – досега щеше да е завела дело с цел да санкционира съответната държава“, категоричен бе българският евродепутат. Според него е недопустимо Комисията, която като пазител на договорите налага санкции на страните от ЕС, сама да не изпълнява своите задължения, произтичащи от европейското законодателство.

Именно липсата на действия от страна на ЕК е основание, в съответствие с Регламент (ЕС) 2018/1806, Европейският парламент да заведе дело за неизпълнение срещу Европейската комисия пред Съда на ЕС. В тази посока е и препоръката, дадена от координаторите в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, а вчера приета и от Комисията по правни въпроси на Европейския парламент.

Ако делото бъде заведено, ЕК ще се окаже задължена да представи съответния делегиран акт относно временното налагане на визов режим за граждани на трети държави, които не са отменили визите за определени страни от ЕС. Така на практика, ако не се премахнат визите за гражданите на България, Кипър, Румъния и Хърватия, като пропорционална мярка ще се въведат визи за американските граждани, желаещи да пътуват до Европа.

Темата за визовата реципрочност беше повдигната още през 2016 г., когато Европейският парламент категорично призова ЕК да приеме делегиран акт, а впоследствие призивът намери отражение и в резолюция, гласувана в началото на 2017 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Ейййй най-после да прочета нещо по тази тема....,от мн отдавна си мисля следното...как така за грозния янки няма виза да идва и да ака в България,а за мен като искам да акам в Америка,има виза....еми не е честно....каквото е за едните такова и да е за другите...и съм сиг. че ако повечето държави го направят ,краварите ще клекнат....
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: