Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Емил Радев: Правната рамка на ЕС трябва да гарантира човешкия контрол върху технологиите с изкуствен интелект
Автор: Пламена Николова 13:06 / 21.01.2021Коментари (0)1256
©
Европейският парламент прие окончателно доклада относно правните аспекти на използването на изкуствения интелект за граждански и военни цели и в сферата на държавната власт. Одобрение получиха и изменения, внесени от българския евродепутат Емил Радев в качеството му на докладчик от страна на ЕНП по документа.

"Според приетия доклад отправна точка за регулацията в ЕС е разбирането, че системите за изкуствен интелект трябва да бъдат обект на човешки контрол. Само така можем да гарантираме ясна отговорност в интерес на правата и сигурността на европейските граждани", заяви евродепутатът.

По думите му впечатляващият напредък на технологиите с изкуствен интелект представлява предизвикателство за международното публично и частно право. "Ценностите на ЕС трябва да намерят отражение в правната рамка за развитието на системите с изкуствен интелект", обясни Радев, като обърна специално внимание върху приложенията за военни цели и най-вече върху смъртоносните автономни оръжейни системи. "Недопустимо е въпросите на живот и смърт да се решават от машини, затова ЕС трябва спешно да приеме обща позиция и да инициира международни преговори за забрана на напълно автономните оръжейни системи", категоричен бе Емил Радев.

Относно използването на изкуствения интелект в правосъдието, той подчерта, че в съдебния процес хората не могат да бъдат заменени. "С вота си по доклада ЕП твърдо отстоява позицията, че всеки човек трябва винаги да бъде информиран, ако е обект на решение, което е базирано на получени от изкуствен интелект данни. Колкото и голям да е прогресът по отношение на новите технологии, в правосъдната система решенията не бива да се взимат от робот, а единствено от съдия от плът и кръв", уточни Емил Радев.

Той акцентира и върху препоръките за балансиран подход относно технологиите за лицево разпознаване. "Наложително е да се предприемат мерки за предотвратяване на евентуални злоупотреби при масово наблюдение, но регулацията на технологиите за лицево разпознаване трябва да се основава не на забрани, а на ясни правила. Прекомерните рестрикции могат да окажат негативно влияние върху сигурността на европейските граждани. Балансът между стимулите и забраните, който трябва да се постигне при регулацията, има за цел именно да увеличим ползите и да ограничим рисковете. Това ще ни позволи и по-добре да се адаптираме към ускорените промени в дигиталната среда, включително в светлината на мащабните инвестиции, които предстоят", убеден е българският евродепутат.

Сред темите, които обхваща докладът, е и използването на изкуствения интелект в сферата на транспорта. Според Емил Радев интелигентните транспортни системи намаляват задръстванията, повишават безопасността и достъпността, допринасят за по-добро управление на пътникопотоците, разширяват възможностите за мобилност и пр. "Предимствата, които модерните технологии ни дават, за да развием традиционните транспортни мрежи, не трябва обаче да бъдат за сметка на сигурността. Затова ЕП призовава Комисията да направи необходимия анализ и да набележи високорисковите сегменти в системите с изкуствен интелект, прилагани в транспортния сектор", обясни евродепутатът.

Гласуваният на пленарното заседание доклад е поредната решителна стъпка на ЕП за развитието на технологиите с изкуствен интелект. В края на миналата година евродепутатите приеха три доклада, които дават ясни препоръки относно етиката, гражданската отговорност и интелектуалната собственост в тази сфера. Предстои да бъде обявено и законодателното предложение на Европейската комисия. Според амбициозните планове на ЕС финансирането, в това число и осигуреното от държавите-членки и бизнеса, трябва да достигне през следващото десетилетие 20 млрд. евро годишно. За сравнение, само през последните три години европейските средства за научни изследвания и иновации възлизат на 1,5 млрд. евро или 70 на сто повече спрямо предходния период.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Съдебна реформа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: