Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Емил Радев: Призивите в защита на храм "Св. София" отекнаха и в ЕП
Автор: Пламена Николова 09:04 / 20.07.2020Коментари (1)1111
©
В писмо до върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел и до генералния секретар на ЮНЕСКО Одри Азуле членове на Европейския парламент настояват за предприемането на съответните действия в защита на храма "Св. София" в Истанбул. Припомняйки, че храмът е вписан като музей в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1934 г. с указ на Кемал Ататюрк, евродепутатите отправят призив за отстояването на основните европейски ценности и принципи. В писмото, инициирано от заместник-председателя на ЕП Вангелис Меймаракис, се апелира още да бъдат защитени международните споразумения и рамката на ЮНЕСКО.

"Призивите на международната общност в защита на "Св. София" отекнаха и в ЕП. Отвъд емоциите, с които неминуемо се приема съдбата на този знаков храм с многовековна история, самото включване в списъка на ЮНЕСКО е свързано с редица правни ангажименти и задължения", коментира евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. Той е сред членовете на Европейския парламент, подписали писмото. "Държавата, на чиято територия е обектът, трябва да гарантира, че не се правят промени в изключителната универсална стойност на имота. Всяка промяна изисква предварително уведомление от съответната страна до ЮНЕСКО и след това, ако е необходимо, разглеждане от Комитета за световно наследство“, обясни Радев, като се позова на посочените в писмото аргументи.

"Света София", място с изключителна универсална стойност, се характеризира от ЮНЕСКО "като образец за цяло семейство църкви и по-късни джамии, а мозайките на дворците и църквите на Константинопол влияят както на източното, така и на западното изкуство", отбелязват евродепутатите. В писмото те изтъкват още, че храмът е в списъка на световното наследство заради "уникалната му интеграция на архитектурни шедьоври, отразяващи срещата на Европа и Азия в продължение на няколко века“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: