Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Емил Радев: Реформите се правят заради хората, а не заради докладите
Автор: Пламена Николова 16:10 / 23.09.2020Коментари (0)1000
©
Реформите се правят заради хората, а не заради докладите, които се пишат у нас или в европейските институции. От ГЕРБ никога не сме бягали от дебати за върховенството на закона, защото работата в тази сфера е процес и правителството изпълнява последователно поетите ангажименти. Това коментира евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, дискутирайки актуални политически теми на среща с членове и симпатизанти на ПП ГЕРБ във варненския район "Приморски".

Той анонсира, че на 30 септември предстои да излезе докладът по новия механизъм за върховенството на закона в ЕС. "Надявам се да представи максимално обективно картината във всички държави-членки, за да се направи адекватна съпоставка, вместо да се сочат с пръст само България и Румъния. Каквито и да са резултатите обаче, проблемите ни няма да се решат отвън, с тях трябва да се справим сами, като взимаме под внимание и отправените препоръки", изтъкна Емил Радев.

По думите му новият механизъм не само ще оценява всички страни в ЕС, но и ще има по-разширен обхват. "Освен борбата с корупцията и независимостта на съдебната система, в него ще влизат и теми като свободата на медиите, които са важни за цяла Европа, особено след като кризата с COVID-19 задълбочи проблема с разпространението на дезинформация", допълни Радев.

Като пример за решимостта на управляващите да продължат реформите в страната той посочи и внесения от ГЕРБ проект за нова Конституция. "Без такъв проект няма как да се свика Велико народно събрание, но той със сигурност ще претърпи промени след дебати с участието на всички партии и гражданското общество. За да станат факт, промените в основния закон на държавата изискват широк консенсус. Те са единственият начин да изпълним препоръките, отправени към България от Венецианската комисия, от групата за борба с корупцията към Съвета на Европа (GRECO) и от ЕК", категоричен бе евродепутатът. Той изрази разочарование, че темата е обект на много спекулации. "Дори политически сили, които отдавна поставят аналогични искания, рязко дадоха назад и се отказаха да поемат отговорност, въпреки че би трябвало да бъдат последователни в посланията си към своите поддръжници", отбеляза Емил Радев.

"Опонентите ни пренесоха партийните битки от България в Брюксел. Заради вътрешнополитически дивиденти очернят страната ни. Когато станах член на ЕП, у нас управляваше правителството на Орешарски и ГЕРБ беше в опозиция, но никога не съм си позволявал атаки срещу България", заяви Радев. Той припомни, че в момента се приема многогодишната финансова рамка за следващия програмен период. "Какви пари ще получаваме по европрограми през идните 7 години е важно не само за настоящия кабинет, а за поне още две правителства напред. На този етап са заложени повече средства за България, за разлика например от страни като Полша и Унгария, за които европарите ще намалеят", уточни евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ, като добави, че в ЕС активно се работи и по разпределението на спасителния фонд от 750 млрд. евро за справяне с последиците от пандемията.

Емил Радев увери, че ГЕРБ има пълната подкрепа на своето политическо семейство в ЕП. Тя е изразена и на провелото се заседание на парламентарната група на ЕНП, на което при размяна на мнения с председателя на партията Доналд Туск е била коментирана и ситуацията в България. "За всички в ЕНП е ясно, че протести има само в демократични държави. В нито една демократична държава обаче не се толерират протести, при които агресивни агитки замерят полицията с павета и бомбички. Всеки има право да протестира, но по мирен начин, а не чрез насилие", подчерта евродепутатът. По думите му, отстоявайки демократичните ценности, не бива да се приема с безразличие и обявеното наскоро проучване на независимия изследователски институт Political Capital, според което БСП е най проруската партия сред основните европейски политически семейства. "Показателно е, че нито един от колегите от БСП не е гласувал за санкциите заради случая с Навални", смята Емил Радев.

В рамките на дискусията в район "Приморски" бе обсъдена и темата с Европейската прокуратура. Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ изрази надежда, че догодина, когато тя започне да действа, ще се включат и последните държави, които все още не са го направили. "При измамите и престъпленията с евросредства има голям трансграничен елемент, а доказателства се събират твърде бавно - изпълнението на съдебна поръчка в друга държава-членка отнема от 6 месеца до 2 години. Очакваме, когато Европейската прокуратура започне работа, сроковете съществено да се скъсят", посочи Радев.

Той отново се обяви за общоевропейска стратегия за борба с корупцията. "Това не е проблем на една или две държави и европейската статистика на практика опровергава мантрите, че сме най-корумпираните в ЕС. Покрай политическите сблъсъци останаха незабелязани данните на Евростат, че сме в златната среда, на 14-то място.

По усещане за корупция с по-високи стойности от нас са Гърция, Кипър, Италия, Испания, Прибалтийските републики. Като докладчик на ЕНП по досиетата, свързани с борбата срещу прането на пари, мога да потвърдя, че и в тази област България далеч не е сред най-рисковите държави, независимо от спекулациите по темата у нас. Това със сигурност обаче не бива да ни успокоява, защото е знак, че трябва да продължим да работим на всички нива. Цялото ни общество трябва да проявява нетърпимост към корупцията. Нетърпимост към корупцията трябва да възпитаваме и у децата си", заключи Емил Радев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: