Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Емил Радев: С нов регламент за улеснено събиране на доказателства ускоряваме съдебните производства в ЕС
Автор: Пламена Николова 10:42 / 17.11.2020Коментари (0)1231
©
С пълно единодушие правната комисия на ЕП одобри на второ четене законодателно предложение, което ще позволи да се използват възможностите на новите технологии, така че достъпът до правосъдие на гражданите и предприятията в ЕС да бъде по-бърз, по-евтин и по-сигурен. Гласуваният текст на регламент, по който докладчик бе евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, се отнася до подобряване на трансграничното сътрудничеството между съдилищата при събирането на доказателства по граждански и търговски дела.

Емил Радев представляваше Европейския парламент в тристранните преговори с Комисията и Съвета на ЕС, при които бе постигнато споразумение по законодателния акт. Той цели да направи по-ефективно съдебното трансгранично сътрудничество между националните съдилища, което само през 2018 г. е намерило отражение в приблизително 3,4 млн. граждански и търговски дела.

Новите правила ще улеснят събирането на доказателства в друга държава-членка чрез изслушване на свидетел, страна или експерт по дадено дело.

Промените ще позволят на съдилищата пряко да събират доказателства чрез използването на видеоконференция или друга подходяща съвременна технология за комуникация от разстояние, налична в съответния съд. Исканията за събиране на доказателства ще бъдат изпращани директно, бързо и надеждно между съдилищата на отделните страни в ЕС. Така според Емил Радев разпоредбите ще ускорят съществено съдебните производства, а неоправданите разходи по тях ще намалеят драстично.

Като пакет от мерки за преодоляване на слабостите в системата на правосъдието законодателното предложение е съобразено с най-високите стандарти за сигурност и пълното зачитане на изискванията на регламента за защита на личните данни. "С промените извоюваме възможността личните данни, смятани за неуместни в конкретно дело, да бъдат изтривани незабавно, а при липса на отговор, постъпилите искания за трансгранично събиране на доказателства да се считат за автоматично приети след изтичането на определен срок", обясни Емил Радев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Съдебна реформа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: