Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Емил Радев: Със създаването на правна рамка за технологиите с изкуствен интелект ЕС ще подобри средата за растеж
Автор: Пламена Николова 15:11 / 13.10.2020Коментари (0)1718
©
С общоевропейско законодателство в областта на технологиите с изкуствен интелект ще се създаде по-добра и сигурна среда за иновации и растеж, за развитие на цифровата икономика. Голямото предизвикателство е правната рамка да даде ясни правила и механизми за защита на човешките права и ценностите на ЕС, както и за предотвратяване на рисковете, без да се генерират твърде големи рестрикции пред високотехнологичния бизнес.

Това коментира евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев на среща във Варна с представители на Клъстер Изкуствен интелект България, който обединява специалисти с дългогодишен теоретичен и приложен опит в областта на изкуствения интелект, машинното обучение, големите данни, клиентското моделиране, облачните изчисления и мрежи.

Необходимостта да се създаде регулаторна рамка за бързото развитие на новите технологии беше във фокуса на разговора, като се отчете, че интензивните трансгранични партньорства, в които активно участват и български фирми и организации, изискват да се търсят решения на наднационално ниво.

Емил Радев запозна представителите на бизнеса с инициативите на ЕП да се ускори законодателния процес. Като докладчик от страна на ЕНП относно правните аспекти на употребата на изкуствения интелект за граждански и военни цели евродепутатът информира, че по работния документ, който се дискутира в правната комисия на ЕП, са постъпили над 100 изменения. "Предстои да се разгледат, за да се изготви и окончателният доклад, който ще се гласува в пленарната зала. Смятам, че ще даде полезни насоки на Европейската комисия за конкретно законодателно предложение", обясни Радев.

"Технологиите са факт – автономни автомобили, дронове, роботи и пр., но правната рамка все още липсва и изникват проблеми, които повдигат сложни юридически и етични казуси, поставят въпроси относно авторски права и патенти, свързани със сблъсък на интереси", изтъкна евродепутатът. Той последователно отстоява в ЕП позицията си за забрана на напълно автономните оръжия и недопускане човешкият фактор да бъде изключен при вземането на съдебни решения.

Изразявайки желанието си да допринесат за законодателния процес с мнения и предложения, представителите на бизнеса подкрепиха инициативата за общоевропейска правна рамка за изкуствения интелект и ангажимента тя задължително да отразява и етичните аспекти в тази област.

"Пандемията от COVID-19 ни затвори по домовете ни, но стимулира търсенето на контакти и нови партньорства в България и по света. Работим с много организации и университети в редица държави и се сблъскваме с трудности вследствие на различния законодателен и етичен подход.

През лятото на 2020 г. в сътрудничество със сродни организации в областта на изкуствения интелект от Австрия, Швеция, Сърбия и Великобритания стартирахме инициатива за Безграничен изкуствен интелект (Borderless AI). Успяхме да се обединим около убеждението, че Европа има потенциала да бъде световен лидер в иновациите на данните, което е основата на бъдещия устойчив икономически растеж и социално благосъстояние", коментираха Кристина Ескенази и Евгени Маринов, членове на управителния съвет на технологичния клъстер. Те акцентираха върху необходимостта бъдещата правна рамка да подобри средата за взаимодействие в сферата на изкуствения интелект и със страните, които са извън ЕС, като дадоха пример със Сърбия, където вече има изграден голям специализиран център. Повдигната бе и темата за хода на споразумението между ЕС и Великобритания след Брекзит, тъй като то ще даде пряко отражение върху икономическите взаимоотношения.

Димитър Димитров от Биотехнологичен и здравен клъстер България отбеляза огромните възможности за напредък в медицината, тъй като приложението на изкуствения интелект открива перспективи да се дешифрира геномната картина на болестите и техните мутации. "В момента сме се фокусирали върху възможното близко бъдеще, в което посредством технологиите ще можем да разработим точното лекарство в точната доза по точното време за конкретния пациент", отбеляза Димитър Димитров.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
План за възстановяване и устойчивост на България
България в еврозоната
Борба за влияние в Близкия Изток
Специализирани полицейски операции в страната
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1608) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: