Емил Радев: Въвеждането на еврото е въпрос на еволюционни, а не революционни промени

Автор: Петя Кузева
Коментари (0)
13:44 / 20.02.2024
1486
"Приемането на европейската валута е избор, който сме направили още при влизането ни в ЕС. И целият път към Еврозоната е работа на много правителства". Това напомни в началото на организираната от самия него конференция евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, предаде репортер на "Фокус". Темата на дискусиите в сградата на ЕП в Брюксел днес е: "Бъдещето на финансовата интеграция на ЕС: Разширяване на еврозоната и създаване на цифрово евро". 

"Въвеждането на еврото е въпрос на еволюционни, а не революционни промени", категоричен бе Емил Радев. 

"Всички споделяме стремежа Европа да стане по-стабилна икономически. Дори дизайнът, обликът на българското евро е знак, че България не само няма да загуби своя суверенитет, каквито страхове има, а и ще допринася за силата и единството на Европа, като страна част от Еврозоната", добави той.

"За съжаление, често се налага да оборваме митове. Много от страховете са за ръст на инфлацията, но статистиката друго показва. Въвеждането на еврото ще улесни хората, таксите в банките ще паднат, лихвите по заемите ще се понижат. Еврозоната дава стабилност и има силата да преодолява сътресения", убеден е евродепутатът.

"Създаване на цифровото евро не означава край на банкнотите и монетите обаче", категоричен е Емил Радев: "Цифровово евро ще ни донесе много предизвикателства, идва и дигиталната трансформация. Разширяването на еврозоната и цифровото евро ще надградят основите", поясни Радев.

Само преди броени дни с голямо мнозинство Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент одобри становището на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев относно създаването на цифрово евро. Вотът е важна стъпка напред за реформа в системата на плащанията в ЕС.

Виж коментарите (0)

Още по темата (424):
16.05.2024 Симеон Дянков: Може да влезем в еврозоната най-рано през 2026 година, в момента България е в един доста неприятен списък за страни, в които се перат пари
15.05.2024 Икономист предложи да бъде свикано извънредно заседание на НС, за да бъде гласуван Законът за еврото
15.05.2024 Икономист за приема на еврото в България: Бавенето на еврозоната ни вреди, има много рискове
15.05.2024 Георги Вулджев, икономист: Влизането в Еврозоната е нещо, от което България няма нужда в момента
14.05.2024 Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят в управлението някакви талибани
14.05.2024 Икономическият министър успокои за въвеждането на еврото у нас
Още новини от Национални новини:
Удължава се забраната за износ на инсулини с още месец
100-годишен данъкоплатец изуми най-големия шеф на НАП
Страшна катастрофа на магистрала "Хемус", има заклещени хора
Социалният министър с важна новина за модела на пенсионно осигуря...
Лияна Панделиева: Когато шефът на катаджиите ти обяснява, че "16 ...
БАН подкрепя вузовете: Качественото образование трябва да е нацио...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).