Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Емил Радев: Защитата на интереса на децата трябва да заема първо място в законодателния дневен ред
Автор: Пламена Николова 11:17 / 20.02.2020Коментари (0)988
©
Висшият интерес и благосъстоянието на нашите деца трябва да заемат първо място в законодателния дневен ред. Тази позиция изрази в Брюксел българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев по време на размяна на мнения с Ева Копач, зам.-председател и координатор на Европейския парламент по правата на детето. Дискусията се проведе в рамките на заседание на комисията по правни въпроси.

В своето изказване българският евродепутат припомни важните промени от модернизирането на т.нар. регламент Брюксел 2а, който определя правилата относно компетентността, признаването и изпълнението на решенията по дела, свързани с отвличането на деца в ЕС.

Една от основните цели на преразглеждането на регламента бе да се подобрят действащите правни норми, които защитават децата в случаи на трансгранични спорове относно родителската отговорност като спорове, свързани с родителски права, права на достъп и отвличане на деца, поясни Емил Радев. В актуалния текст залегнаха и важни разпоредби за изслушване на детето във всяка фаза на производството, при това на език, който то разбира. Ревизираният регламент опростява процедурата за връщане на детето, като в интерес на неговото благосъстояние сроковете са съкратени до шест седмици. Текстът въвежда и ясни правила по отношение на взаимното признаване на трансгранични съдебни решения (премахва се екзекватурата), когато детето е било изведено от страната от единия родител.

Евродепутатът Емил Радев - член на комисията по правни въпроси и адвокат с дългогодишен стаж, активно работи при преразглеждането на регламента. В препоръките на ЕП залегнаха голяма част от внесените от него изменения. Радев отстоява позицията, че в случаите на дългосрочно настаняване на дете компетентните органи трябва винаги да разгледат възможността за настаняване при роднини и членовете на семейството, дори и те да живеят в друга държава. Родителите и роднините на детето трябва да могат, независимо от местопребиваването си, да поддържат редовни лични отношения с него, категоричен е българският евродепутат.

В отговор на отправените от него въпроси Ева Копач, координатор на ЕП по правата на детето, заяви своята ангажираност по темата с трансграничните спорове и международни отвличания на деца. Копач, която е зам.-председател на ЕП, бивш премиер и министър на здравеопазването на Полша, но и майка на четири деца, концентрира усилията си върху защитата на правата на децата във всички политики и законодателни актове на ЕС. Координаторът се стреми да помага на граждани, изправени пред отвличане на дете от родител или други трансгранични семейни спорове. С дейността си, освен това, той насърчава по-тясното сътрудничество със съдебните и административните органи, както и медиацията по трансгранични семейни въпроси.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: